Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Slobodno vrijeme i vrijednosti maturanata u Zadru (CROSBI ID 189306)

Prilog u časopisu | prethodno priopćenje

Dragun, Antonio Slobodno vrijeme i vrijednosti maturanata u Zadru // Crkva u svijetu : CUS, 47 (2012), 4; 487-513

Podaci o odgovornosti

Dragun, Antonio

hrvatski

Slobodno vrijeme i vrijednosti maturanata u Zadru

Rad prikazuje rezultate anketnog istraživanja provedenog godine 2009. među 254 učenika završnih razreda srednjih škola u Zadru. Strukture slobodnog vremena i vrijednosnog sustava sudionika istraživanja uglavnom su slične onima koje su u prethodnim istraživanjima nađene kod mladih iz različitih regija Hrvatske, te su znatno obilježene modernošću i usmjerenošću na odnose s bliskim osobama. Očekivano, modernost i sličnost s drugim uspoređenim uzorcima mladih pokazuju se više izraženima u području slobodnog vremena negoli u vrijednostima. Od ispitivanih vrijednosti, sudionicima istraživanja najvažnije su: zdravlje, prijateljstvo, dobri odnosi u obitelji, poštenje i ljubav. Rezultati ukazuju da vrijednosti konvencionalne moralne orijentacije kod njih čine glavnu poveznicu s težnjom ka samoostvarivanju. Važnosti koje pridaju tim vrijednostima, kao i neovisnosti o tuđim utjecajima, ujedno su i moguća osnova za njihovo kreativnije ispunjavanje vremena, primjerice većim uključivanjem u izvannastavne edukativno-kulturne programe i oblike organiziranog pomaganja zajednici.

adolescenti; identitet; vrijednosti; slobodno vrijeme; modernost; tradicija

U objavljenoj verziji rada nastala je pogreška kod rečenice na str. 494: 'Između njih se javljaju ukupno 23 značajne korelacije, što je većina od mogućih korelacija (64 % u odnosu na 36 %).' U zagradama, umjesto '64 % u odnosu na 36 %', treba pisati - '64 % od 36'. (64 % je udio značajnih korelacija od ukupno 36 mogućih korelacija, o kojima je riječ u tom dijelu teksta).

engleski

Leisure time and values of secondary school leavers in Zadar (Croatia)

nije evidentirano

adolescents; identity; values; leisure time; modernity; tradition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47 (4)

2012.

487-513

objavljeno

0352-4000

Povezanost rada

Sociologija

Poveznice
Indeksiranost