Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 611641

Mogu li znanstveni časopisi iz područja društvenih znanosti utjecati na promjene u društvu?


Renata Franc
Mogu li znanstveni časopisi iz područja društvenih znanosti utjecati na promjene u društvu? // 50th anniversary issue of FTB (2012) / Vladimir Mrša (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2012. str. 25-25 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Mogu li znanstveni časopisi iz područja društvenih znanosti utjecati na promjene u društvu?
(Does the social sciences journals can have influence on changes in society?)

Autori
Renata Franc

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
50th anniversary issue of FTB (2012) / Vladimir Mrša - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2012, 25-25

Skup
POLOŽAJ ZNANSTVENOG I STRUČNOG IZDAVAŠTVA U REPUBLICI HRVATSKOJ simpozij povodom 50. obljetnice časopisa Food Technology and Biotechnology

Mjesto i datum
Zagreb, 15-16.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Utjecaj društvenih znanosti; društvena relevantnost istraživanja
(Social science impact; social relevance of research)

Sažetak
Pitanje »Mogu li znanstveni časopisi iz područja društvenih znanosti utjecati na promjene u društvu?« kao jedan od ciljeva podrazumijeva i doprinos znanstvenih časopisa primjeni znanstvenih spoznaja u rješavanju društvenih problema i oblikovanju mjera, pa i samog poticanja društvenih promjena. Stoga će se u izlaganju razmotriti pretpostavke koje bi trebale biti zadovoljene da znanstveni časopisi iz područja društvenih znanosti utječu na promjene u društvu, te načini na koji sami časopisi mogu tome pridonijeti. Početni je korak svakako pitanje mogu li, pod kojim uvjetima te u kojoj mjeri same društvene znanosti utjecati na promjene u društvu. U tom kontekstu uloga znanstvenih časopisa može se promatrati kao ona prijenosnika ili poveznice između spoznaja društvenih znanstvenika i istraživanja s jedne strane (ponuda) te političara odnosno oblikovatelja društvenih mjera i politika s druge strane (potražnja). Pritom ova uloga izravno ovisi o elementima »ponude« i »potražnje«. U kontekstu ponude naglasit će se društveni značaj samih istraživanja i znanstvenih radova te uloga oblikovatelja znanstvene politike, financijera i samih znanstvenika u povećanju društvene relevantnosti istraživanja. U kontekstu potražnje interes je usmjeren na političare, donositelje odluka i oblikovatelje mjera: postoji li među njima interes za sadržajima i spoznajama društvenih znanosti te spremnost da ih se ugradi u politiku provođenjem odluka i mjera? Idealni uvjeti za promjene u društvu pod utjecajem časopisa iz područja društvenih znanosti podrazumijevali bi, dakle, društveno relevantna istraživanja iz kojih proizlaze jasne i nedvosmislene preporuke te volju i sposobnost političara i donositelja odluka za korištenje tih spoznaja i preporuka. U tom kontekstu ilustrirat će se kako sami časopisi mogu pomoći približavanju ovim idealnim uvjetima, ali i problematizirati jesu li oni najprikladniji medij za ovu ulogu. Pritom se treba osvrnuti i na ostale uloge časopisa u društvu. U zaključku će se naglasiti mogućnost povećanja utjecaja društvenih znanosti uz isticanje odgovornosti svih aktera koji sudjeluju u osmišljavanju i financiranju istraživanja, te stvaranju, prenošenju i primjeni znanja i spoznaja iz područja društvenih znanosti.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941533-1514 - Društveni stavovi i međugrupni odnosi u hrvatskom društvu (Renata Franc, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Renata Franc, (194665)

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus