Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 611028

Stočarenje južnovelebitskih Podgoraca i Ličana – višestoljetni suživot čovjeka i krša


Bušljeta Tonković, Anita; Brlić, Ivan; Šimunić, Nikola
Stočarenje južnovelebitskih Podgoraca i Ličana – višestoljetni suživot čovjeka i krša // Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa "Čovjek i krš" / Mulaomerović, Jasminko (ur.).
Sarajevo: Speleološko društvo, 2013. str. 5-24 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Stočarenje južnovelebitskih Podgoraca i Ličana – višestoljetni suživot čovjeka i krša
(Livestock farming of south Velebit Piedmont Dwellers and Lika’s Dwellers – Centuries-long Coexistence of Human and Karst)

Autori
Bušljeta Tonković, Anita ; Brlić, Ivan ; Šimunić, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa "Čovjek i krš" / Mulaomerović, Jasminko - Sarajevo : Speleološko društvo, 2013, 5-24

Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup "Čovjek i krš"

Mjesto i datum
Bijakovići - Međugorje, Bosna i Hercegovina, 11-14.10.2012.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Južni Velebit ; Podgorci ; Ličani ; stočarenje ; održivi razvoj
(Lika’s dwellers ; livestock farming ; piedmont dwellers ; south Velebit ; sustainable development)

Sažetak
Rad se sastoji od tri međusobno povezana dijela. Prvi dio donosi povijesni prikaz stočarenja na području južnog Velebita. Poseban naglasak stavljen je na stočarske staze i pašnjake kojima su se stoljećima služili južnovelebitski Podgorci i Ličani, a koji su ponekad bili i uzrokom razmirica i neprijateljstava među lokalnim stanovništvom. Drugi dio rada prikazuje prirodno- geografske značajke južnog Velebita - klimu, reljef, tlo i vegetaciju. Ovdje se, dakle, ističu posebnosti Velebita kao krškog područja, osobito mogućnosti pašarenja na velebitskim pašnjacima tijekom sušnih ljetnih mjeseci, što je u prošlosti i omogućavalo opstanak stanovništvu. Posljednji dio rada donosi prikaz sociokulturnih praksi južnovelebitskih Podgoraca i Ličana, njihove običaje, tradiciju, obiteljski život te gospodarske prilike u kojima su živjeli. Zaključni dio govori o modernizacijskim procesima, ili bolje rečeno posljedicama modernizacije, koji su na ovom području vidljivi u svojoj negativnoj ekspresiji – druralizaciji, deagrarizaciji i depopulaciji. Ovim procesima uvelike doprinosi i ukinuće zadružnog sustava krajem XIX. stoljeća. Prema tome, stanovništvo koje je živjelo na području južnog Velebita (Podgorja i južne Like) do prve polovine XX. stoljeća odselilo je diljem Hrvatske i svijeta, njihovi velebitski pašnjaci više se ne koriste. Na kraju teksta prikazana je perspektiva u održivom razvoju (eko) poljoprivrede i ruralnom turizmu uz održivo korištenje prirodnih resursa. Ovakav smjer razvoja uvjetovan je i zaštitom Velebita od strane UNESCO-a. Velebit je dio međunarodne mreže rezervata biosfere, to jest pripada UNESCO-vom znanstvenom programu Čovjek i biosfera (MaB – Man and Biosphere) od 1977. godine. I upravo zbog toga valja naglasiti kako je suživot čovjeka i krša, kao što je bio suživot Podgoraca i Ličana s njihovim Velebitom nekada, važan segment u planiranju budućnosti ovog i sličnih krških krajeva. Međutim, bez stanovništva šanse za oživljavanje bilo kojeg, pa tako i ovog ruralnog područja su minimalne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941535-1509 - Društvena re/konstrukcija na ruralnom teritoriju: razvojna samoodrživost (Lynette Šikić-Mićanović, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb