Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 610917

Uloga prostirke na farmama muznih krava


Bobić, Tina; Vučković, Goran
Uloga prostirke na farmama muznih krava // Uzgoj goveda : glasilo Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Središnjeg saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, 1 (2013), 5; 28-30 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Uloga prostirke na farmama muznih krava
(The Role of Stall Surface on Dairy Farms)

Autori
Bobić, Tina ; Vučković, Goran

Izvornik
Uzgoj goveda : glasilo Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Središnjeg saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (1848-2163) 1 (2013), 5; 28-30

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Prostirka; goveda; farme muznih krava
(Stall surface; cattle; dairy farms)

Sažetak
Ležišta u stajama igraju veliku ulogu jer utječu na udobnost krave, čistoću vimena i zdravlje životinje, a što se sve odražava i na proizvodnju mlijeka.Za udobnost ležišta nije ključna samo njegova dimenzija i tehnička izvedba, nego je bitan i odabir prostirke.Kod onečišćenih ležišta povećava se opasnost od mogućnosti zaraze patogenima, koji se nalaze na prostirki i time dovode do oboljenja vimena (mastitis uzrokovan okolišnim čimbenicima). Kod mastitisa koji je uzrokovan okolinom, patogeni prodiru u vime kroz otvor sisnog kanala. Što je vime prljavije i sami dijelovi tijela u blizini vimena, znatno se povećava rizik od infekcije. Neovisno o izvedbi ležišta (plitko ili duboko) vrlo je bitna čistoća površine na kojoj životinja leži te odabir prostirke (piljevina, hoblovina, pjesak, slama, smjesa slame i kalcijevog karbonata).Dobar management na farmi u pogledu vođenja brige o ležištima, pozitivno se odražava na proizvodnju mlijeka, zdravlje vimena i broj somatskih stanica. Što je broj bakterija na vrhu sise manji, to je i manja opasnost od nastanka mastitisa uzrokovan okolišnim čimbenicima. Važno je ležišta krava držati čistim i suhim što je više moguće, te svakodnevno dodavati svježu prostirku na zadnji dio ležišta, jer se na njemu nalazi vime. Samo suho i čisto ležište pridonosi čistoći vimena i sisa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Pero Mijić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Tina Bobić, (311540)