Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 610868

Rod, politika i Katolička crkva – Prinos dekonstrukciji „rodne ideologije“


Anić, Jadranka Rebeka
Rod, politika i Katolička crkva – Prinos dekonstrukciji „rodne ideologije“ // Concilium, 48 (2012), 4; 29-41 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Rod, politika i Katolička crkva – Prinos dekonstrukciji „rodne ideologije“
(Gender, Politics and the Catholic Church)

Autori
Anić, Jadranka Rebeka

Izvornik
Concilium (1847-5213) 48 (2012), 4; 29-41

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Gender; politika; Katolička crkva; fundamentalizam
(Gender; politics; Catholic Church; fundamentalism)

Sažetak
U članku se na temelju dokumenta Kongregacije za nauk vjere "Pismo biskupima katoličke crkve o suradnji žena i muškaraca u Crkvi i svijetu" i dokumenta "Geschlechtergerechtigkeit und weltkirchliches Handeln" Komisije Justitia et pax Njemačke biskupske objavljenih 2004. godine pokazuje da u Katoličkoj crkvi postoje dva paralelna načina razumijevanja pojma gender. Jedan, koji se u tumačenju poziva na značenje koje pojam gender ima u političkim međunarodnim dokumenatima i drugi koji slijedi neko drugo, unutarcrkveno tumačenje. Izvori spoznaje o gender konceptu toga unutarcrkvenog tumačenja u posebnom su fokusu članaka a posljedice toga razumijevanja prikazane su na primjeru hrvatske. Temeljna postavka članka jest da se na pitanju razumijevanja gendera u Katoličkoj crkvi može uočiti širenje američkog katoličkog fundamentalizma i njegovih ideja kulturnog rata na Europu, osobito na bivše socijalističke zemlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Teologija

Napomena
Članak je objavljena na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom i talijanskom jeziku u: Concilium 48 (2012) 4: Gender, Politik und die katholische Kirche. Ein Beitrag zum Abbau der alten Geschlechterstereotypen, 373-382. Gender, Politics and the Catholic Church, 26-35. Género, política e Iglesia católica. Contribución a la deconstrución de la „ideología de género“, 27-38. Genere, politica e Chiesa cattolica. Contributo alla decostruzione della “ideologia del genere”, 33-45.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941560-1542 - Religijski pluralizam, postmoderni religijski pokreti i hrvatski identitet (Stipan Tadić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jadranka Rebeka Anić, (277285)