Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji) (CROSBI ID 188970)

Prilog u časopisu | stručni rad

Duvnjak, Neven Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji) // Narodna umjetnost : hrvatski časopis za etnologiju i folkloristiku, 49 (2012), 2; 97-113

Podaci o odgovornosti

Duvnjak, Neven

hrvatski

Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji)

U članku se prikazuju rezultati analize sadržaja provedene na uzorku od osam dalmatinskih kuharica objavljenih u periodu od 1985. do 2004. Cilj analize je opisati dalmatinsku kuhinju i utvrditi njena glavna obilježja. U analizi sadržaja kombinirali smo kvalitativni i kvantitativni pristup. Kvalitativni pristup koristili smo za interpretaciju značenja sadržaja koji su važni za slojeviti opis dalmatinske kuhinje. Kvantitativni pristup primijenili smo u analizi strukture kuharica u svrhu brojčanog grupiranja recepata prema vrstama jela, vrstama namirnicama i načinima pripreme. Analiza sadržaja provedena je u četiri faze: utvrđivanje strukture glavnih jela, analiza recepata glavnih jela prema vrstama namirnica i načinima pripreme, analiza recepata glavnih jela prema prisutnosti tradicionalnog, modernog i postmodernog modela, te analiza popratnih tekstova. Pokazalo se da je dalmatinska kuhinja vezana uz tradiciju. Moderni pristup slabo je izražen, dok postmoderni uopće nije prisutan. U dalmatinskoj kuhinji dominiraju mesna jela, nešto manje jela od riba, plodova mora i povrća, te juhe i tjestenine. Svakodnevni obroci pripremaju se jednostavno i relativno brzo. Ostala obilježja su ekonomičnost i umjerenost, jasna odijeljenost sezonskih jela, korištenje svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja. Istraživanje je ukazalo i na jednu manje očekivanu činjenicu: omjer „teških i manje zdravih“ jela s jedne, te „laganih i zdravih“ jela preteže u korist prvih.

dalmatinska kuhinja; dalmatinske kuharice; analiza sadržaja; kvalitativni i kvantitativni pristup; opis dalmatinske kuhinje

nije evidentirano

engleski

Content Analysis of Cookbooks of Dalmatiam Cuisine. A Contribution to Defining Eating Habits in Dalmatia

nije evidentirano

Dalmatian cuisine; Dalmatian cookbooks; content analisys; qualitative and quantitative approach; description of Dalmatian cooking

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (2)

2012.

97-113

objavljeno

0547-2504

Povezanost rada

Sociologija, Etnologija i antropologija

Indeksiranost