Utjecaj niskog i visokog popuštanja na tvrdoću čelika EN 42CRM04 (CROSBI ID 188940)
Prilog u časopisu | prethodno priopćenje
Podaci o odgovornosti
Živković, Dražen ; Gabrić, Igor ; Šitić, Slaven ;
hrvatski
Utjecaj niskog i visokog popuštanja na tvrdoću čelika EN 42CRM04
Hollomon i Jaffe [1], [2] su dali funkcionalnu ovisnost parametra popuštanja (temperature i trajanja) P=f(T, ). Drugim riječima ako se koriste kombinacije temperature i trajanja popuštanja, koje rezultiraju jednakom vrijednošću parametra, tvrdoća će ostati nepromijenjena. Ova funkcija se odnosi samo na čelike. Za određivanje parametara popuštanja uz postizanje željene mikrostrukture i tvrdoće nakon obrade, potrebno je poznavati dijagram popuštanja promatranog čelika. U ovom radu je istražena mogućnost dobivanja izraza gdje je tvrdoća u funkciji temperature i vremena popuštanja (H=f(T, )). Plan pokusa i statistička analiza rezultata su obavljeni korištenjem programa „Design expert 6.0“[3]. Izrađeni su cilindrični uzorci duljine 10 mm i promjera 25 mm. Pokus je obavljen u dva dijela. Prvi dio se odnosio na visokotemperaturno popuštanje, a drugi dio na niskotemperaturno. Ovakav pristup ispitivanju je odabran zbog bitno različitih struktura koje se pojavljuju na niskim i visokim temperaturama popuštanja.
toplinska obrada ; parametri popuštanja ; tvrdoća ; statistička analiza
nije evidentirano
engleski
The influence of low and high annealing on the hardness of steel EN 42CRM04
nije evidentirano
heat treatment ; annealing paremeters ; hardness ; statistical analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Strojarstvo