Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 610152

Diskriminacija osoba s invaliditetom i njihova uključenost u društvo s naglaskom na pravo pristupa sudu


Grbić, Sanja; Bodul, Dejan; Smokvina Vanja
Diskriminacija osoba s invaliditetom i njihova uključenost u društvo s naglaskom na pravo pristupa sudu // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 33 (2012), 2; 667-693 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


Naslov
Diskriminacija osoba s invaliditetom i njihova uključenost u društvo s naglaskom na pravo pristupa sudu
(Discrimination of persons with disability and their inclusion in the society with the emphasis of their right of access to the court)

Autori
Grbić, Sanja ; Bodul, Dejan ; Smokvina Vanja

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1330-349X) 33 (2012), 2; 667-693

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
Diskriminacija; socijalna prava; invaliditet; pravo na pristu sudu
(Discrimination; social rights; disability; right of access to court)

Sažetak
S jedne strane pravna regulacija osoba s invaliditetom jedan je od (naj)osjetljivijih elemenata pravne regulacije, dok je s druge strane njihov pravni status u društvu pouzdan indikator postignutog stupnja njegove demokratizacije. U svijetlu tendencija pravnog razvoja zaštite, u okvirima moderne pluralitetne socijalne politike, imajući u vidu osobu s invaliditetom kao individuu, sa svim općim i specifičnim potrebama, pravna teorija je više puta istaknula da zakonodavna rješenja moraju svakoj osobi s invaliditetom omogućiti pravo na jednake mogućnosti, a prije svega pravo na različitost. Usprkos rečenom diskriminacija po osnovu invalidnosti nastavljala se i poslije usvajanja niza, kako tuzemnih tako i međunarodnih, anti- diskriminatorskih pravnih akata (arg. Izvješće, Republika Hrvatska, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2009., Zagreb, ožujak 2010., s. 90.). Stoga je, radi normativnog i faktičnog poboljšanja, neophodno analitičko sagledavanje postojećeg stanja, s ciljem da se spriječi diskriminacija osoba s invaliditetom i unaprijedi njihova pravna zaštita u jednom segmentu, odnosno u pogledu prava na pristup sudu. U nedostatku sudske prakse, ali i potencijalnih problema, u području diskriminacije osoba s invaliditetom i njihovog prava na pristup sudu u Republici Hrvatskoj autori također nude i pregled poredbeno pravne judikature i zakonodavstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
115-1152437-2490 - Ljudska prava i manjinska prava u europskom pravnom prostoru (Vesna Crnić-Grotić, )

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Časopis indeksira:


  • HeinOnline