Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 609892

Povezanost roditeljskih odgojnih postupaka s tjelesnim kažnjavanjem djece


Velki, Tena; Bošnjak, Monika
Povezanost roditeljskih odgojnih postupaka s tjelesnim kažnjavanjem djece // Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 2 (2012), 28; 63-82 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 609892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povezanost roditeljskih odgojnih postupaka s tjelesnim kažnjavanjem djece
(Correlation between parental upbringing and corporal punishment of children)

Autori
Velki, Tena ; Bošnjak, Monika

Izvornik
Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja (0044-4855) 2 (2012), 28; 63-82

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
roditelji; odgojni postupci; tjelesno kažnjavanje; tjelesno zlostavljanje; zlostavljanje
(parents; upbringing practices; corporal punishment; physical abuse; abuse)

Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati stavove roditelja prema odgojnim postupcima i njihovu povezanost s tjelesnim kažnjavanjem. Također smo ispitali i učestalost tjelesnog kažnjavanja i zlostavljanja djece osnovnoškolske dobi. U istraživanju smo primijenili Upitnik uvjerenja o roditeljskim postupcima prema malom djetetu i Skalu tjelesnog nasilja. Sudjelovalo je 190 roditelja učenika osnovnih škola. Rezultati istraživanja pokazali su kako roditelji smatraju da je u odgoju djece važna uključenost, ali i da je važno da djeca budu poslušna i podređena odraslima, uglavnom se slažu da nije opravdano ne odgovarati na djetetov plač, po pitanju nepotrebnost indukcije u odgoju nisu sigurni trebaju li davati obrazloženja kada su u pitanju zahtjevi i zabranete smatraju da je donekle opravdano tjelesno kažnjavati djecu. Rezultati istraživanja također su pokazali da najveću učestalost ima roditeljsko tjelesno kažnjavanje, zatim roditeljsko tjelesno zlostavljanje, a da je najmanja učestalost roditeljskog teškog zlostavljanja. Nije dobivena statistički značajna povezanosti između uvjerenja o važnosti roditeljske uključenosti u odgoj djeteta i tjelesnog kažnjavanja, ali je dobivena značajna pozitivna povezanost između uvjerenja o poslušnosti i podređenosti djeteta odraslima, uvjerenja o nepotrebnosti indukcije, uvjerenja o opravdanosti neodgovaranja na djetetov plač te uvjerenja o opravdanosti tjelesnog kažnjavanja i tjelesnog kažnjavanja djeteta.Tolerantni stavovi prema upotrebi tjelesnog kažnjavanja i njegovo opravdavanje značajan su činitelj rizika za takvo ponašanje i za tjelesno zlostavljanje, koje je, uz to što krši djetetova ljudska prava, povezano i s nizom nepovoljnih razvojnih ishoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Tena Velki (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Velki, Tena; Bošnjak, Monika
Povezanost roditeljskih odgojnih postupaka s tjelesnim kažnjavanjem djece // Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 2 (2012), 28; 63-82 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Velki, T. & Bošnjak, M. (2012) Povezanost roditeljskih odgojnih postupaka s tjelesnim kažnjavanjem djece. Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 2 (28), 63-82.
@article{article, author = {Velki, Tena and Bo\v{s}njak, Monika}, year = {2012}, pages = {63-82}, keywords = {roditelji, odgojni postupci, tjelesno ka\v{z}njavanje, tjelesno zlostavljanje, zlostavljanje}, journal = {\v{Z}ivot i \v{s}kola : \v{c}asopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja}, volume = {2}, number = {28}, issn = {0044-4855}, title = {Povezanost roditeljskih odgojnih postupaka s tjelesnim ka\v{z}njavanjem djece}, keyword = {roditelji, odgojni postupci, tjelesno ka\v{z}njavanje, tjelesno zlostavljanje, zlostavljanje} }
@article{article, author = {Velki, Tena and Bo\v{s}njak, Monika}, year = {2012}, pages = {63-82}, keywords = {parents, upbringing practices, corporal punishment, physical abuse, abuse}, journal = {\v{Z}ivot i \v{s}kola : \v{c}asopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja}, volume = {2}, number = {28}, issn = {0044-4855}, title = {Correlation between parental upbringing and corporal punishment of children}, keyword = {parents, upbringing practices, corporal punishment, physical abuse, abuse} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • MLA INTERNATIONAL BIBLIOGRAPHY
  • EBSCO Publishing
  • Emerald Managment Reviews database
  • Ulrichs Serials Analysis System
  • Hrčak

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font