Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 609843

Nastavni sadržaji iz psihologije obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva na studijima psihologije u Hrvatskoj


Brajša-Žganec, Andreja; Keresteš, Gordana
Nastavni sadržaji iz psihologije obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva na studijima psihologije u Hrvatskoj // Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko psihološko društvo, 2012. str. 300-300 (ostalo, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 609843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nastavni sadržaji iz psihologije obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva na studijima psihologije u Hrvatskoj
(Teaching content in psychology family, marriage, partnership and parenthood to study psychology in Croatia)

Autori
Brajša-Žganec, Andreja ; Keresteš, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo, 2012, 300-300

ISBN
978-953-55079-1-8

Skup
20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 07.-10.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
studijski programi psihologije; kolegiji iz psihologije obitelji; znanja iz psihologije obitelji potrebna u praksi
(psychology study programs; courses in family psychology; knowledge of family psychology required to practice)

Sažetak
Cilj okruglog stola je ostvariti raspravu između sveučilišnih nastavnika, nositelja kolegija iz područja psihologije obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva na studijima psihologije u Osijeku, Rijeci, Zadru i Zagrebu s jedne strane te stručnjaka iz različitih područja psihološke djelatnosti koji se u svom radu bave pitanjima braka i roditeljstva s druge strane, kako bi se usporedile potrebe za stručnim znanjima iz ovih područja u praksi sa sadržajima koji se nude u studijskim programima. Takva će usporedba omogućiti identificiranje znanja za kojima u praksi postoji velika potreba, a u studijskim programima su slabije zastupljeni. Kroz raspravu među sudionicima okruglog stola procijenit će se mogućnosti proširivanja postojećih studijskih programa psihologije takvim sadržajima, razina studija na kojoj bi određene sadržaje trebalo poučavati i prikladni oblici nastave. U prvom dijelu okruglog stola stručnjaci iz prakse će na temelju svojih profesionalnih iskustava iznijeti mišljenje o znanjima iz područja psihologije obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva koja su nužna za kompetentno obavljanje psihološke djelatnosti u području kojim se bave, a procjenjuju da bi ih studenti psihologije trebali steći za vrijeme studija. Na okrugli stol bit će pozvani predstavnici sekcija HPD-a i razreda HPK čije područje djelatnosti obuhvaća pitanja obitelji, braka i roditeljstva. U drugom dijelu okruglog stola nositelji obveznih i/ili izbornih kolegija iz područja psihologije obitelji, partnerstva i roditeljstva sa svih studija psihologije u Hrvatskoj dat će kratak pregled sadržaja koje poučavaju i kompetencija koje studenti stječu kroz njihove kolegije. Treći dio okruglog stola bit će posvećen raspravi između stručnjaka iz prakse i sveučilišnih nastavnika, u kojoj će se procijeniti sličnosti i razlike u znanjima i kompetencijama koje su potrebne u praksi i onima koje se stječu na studijima. Okrugli stol trebao bi završiti preporukama o tome u kojoj je mjeri potrebno unaprijediti studijske programe psihologije sadržajima iz područja obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva te kako je to moguće ostvariti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
130-1301683-1400 - Ličnost roditelja i roditeljstvo tijekom tranzicije djeteta u adolescenciju (Keresteš, Gordana, MZOS ) ( POIROT)
194-1941558-1527 - Odrednice roditeljstva, obiteljski odnosi i psihosocijalna dobrobit djece (Raboteg-Šarić, Zora, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb,
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Brajša-Žganec, Andreja; Keresteš, Gordana
Nastavni sadržaji iz psihologije obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva na studijima psihologije u Hrvatskoj // Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko psihološko društvo, 2012. str. 300-300 (ostalo, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Brajša-Žganec, A. & Keresteš, G. (2012) Nastavni sadržaji iz psihologije obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva na studijima psihologije u Hrvatskoj. U: Brajša Žganec, A., Lopižić, J. & Penezić, Z. (ur.)Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka.
@article{article, year = {2012}, pages = {300-300}, keywords = {studijski programi psihologije, kolegiji iz psihologije obitelji, znanja iz psihologije obitelji potrebna u praksi}, isbn = {978-953-55079-1-8}, title = {Nastavni sadr\v{z}aji iz psihologije obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva na studijima psihologije u Hrvatskoj}, keyword = {studijski programi psihologije, kolegiji iz psihologije obitelji, znanja iz psihologije obitelji potrebna u praksi}, publisher = {Hrvatsko psiholo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, year = {2012}, pages = {300-300}, keywords = {psychology study programs, courses in family psychology, knowledge of family psychology required to practice}, isbn = {978-953-55079-1-8}, title = {Teaching content in psychology family, marriage, partnership and parenthood to study psychology in Croatia}, keyword = {psychology study programs, courses in family psychology, knowledge of family psychology required to practice}, publisher = {Hrvatsko psiholo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font