Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 60932

Idejni tehnološki projekt tvornice smrznute hrane (Grad hrane-Food town)


Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Idejni tehnološki projekt tvornice smrznute hrane (Grad hrane-Food town), 1999. (elaborat).


Naslov
Idejni tehnološki projekt tvornice smrznute hrane (Grad hrane-Food town)
(Summary of the technological project proposal)

Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir

Izvornik
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
1999

Ključne riječi
Tehnološki projekt; smrznuta hrana; grad hrane
(Tehnological project; frozen food; food town)

Sažetak
S obzirom da je u Hrvatskoj potrošnja smrznute hrane deset puta manja nego u razvijrnim zemljama u Evropi posebno smrznutog povrća i voća za očekivati je da će se potrošnja smznute hrane u Hrvatskoj u narednim godinama višestruko povećati. U razvijenim zemljama svijeta proizvodnja i potrošnja smrznute hrane će se i dalje povećavati ali nešto manje nego u proteklom periodu. U zemljama u razvoju kao što je i Hrvatska porast proizvodnje i potrošnje smrznute hrane se tek treba dogoditi . Zbog toga takav trend treba iskoristiti za vlastiti razvoj, jer će se povećavati uvoz tih proizvoda koje sada Hrvatska uvozi najvećim djelom iz Italije i Mađarske i drugih zemalja koje imaju manje prirodne potencijale za proizvodnju hrane. U Hrvatskoj a posebno u istočnoj Hrvatskoj postoje veliki potencijali (kvalitetno zemljište, klimatski uvjeti i mogučnosti navodnjavanja) za proizvodnju svih vrsta smrznute hrane a posebno za smrznuto povrće i voće. Prirodni potencijali za proizvodnju hrane u Slavoniji i Baranji su takvi da se treba izgraditi više tvornica za proizvodnju smrznute hrane kao dominantnog postupka konzerviranja hrane danas u svijetu. Ta hrana treba biti namjenjena domaćoj potrošnji i izvozu. Na evropskom i svjetskom tržištu moguće je plasirati neograničene količine nekih vrsta smrznutog povrća i voća (smrznuta paprika, smrznuta malina, kupina , ribiz, jagoda). Pored toga u ovoj regiji postoje značajne mogućnosti za proizvodnju smrznutih polugotovih i gotovih proizvoda od mesa i prerađevina brašna te proizvoda na bazi mljeka. Predlažem da se prioritetno prema modelu u razvijenim zapadnim zemljama u Osijeku izgradi Tvornica smrznute hrane tzv. “Grad hrane” (Food Town). Tvornica bi se trebala sastojati od više različitih pogona (Tvornica) za proizvodnju različitih vrsta smrznute hrane sa središnjom zajedničkom hladnjačom i zajedničkom infrastrukturom. Predlažem da se u prvoj fazi izgradnje takvog kompleksa prvo izgradi Tvornica za smrznuto povrće.Tvornica se sastoji od dvije međusobno ne ovisne cjeline, pogona za preradu i smrzavanje povrća i pogona za skladištenje i preradu krumpira u smrznuti pomfrit i čips. Hladnjača za skladištenje smrznutog povrća i pomfrita je zajednička. U pogonu za preradu povrća prerađuje se grašak, mahuna, špinat, paprika, cvjetača, korjenasto povrće (mrkva, pastrnjak, peršin i celer) i kelj pupčar. Pogon se sastoji od višenamjenskih linija prerade sa zajedničkim djelovima za preradu više vrsta povrća i djelovima koji su specifični za pojedinu vrstu povrća. U pogonu se prerađuje pojedino povrće i smrzava u zamrzivaču kao pojedinačno zamrznuti komadići koji se pakiraju u PVC vreće ili u kutije. Smrznuto povrće se skladišti u hladnjači na –30 oC koja je izgrađena sa regalima što omogućuje racionalno korištenje prostora, jednostavnu i racionalnu manipulaciju vođenu kompjuterom. Vrste povrća koje se prerađuju odgovaraju klimatskim uvjetima i kvaliteti zemljišta regije gdje je tvornica smještena. Također je vrlo važno da su vrste povrća odabrane tako da se njihovim mješanjem dobija mješano povrće za različite namjene prema navikama stanovništva, na primjer mješano povrće za variva, različite priloge i drugo. Osim mješanog povrća ono se pakira i kao pojedinačno smrznuro povrće. Prerada u pogonu smrznutog povrća traje od 1. svibnja do 30. studenog. Godišnji kapacitet prerade je 82 470 t povrća, godišnji kapacitet proizvodnje je 37 860 t smrznutog povrća i 6600 t čipsa. Kapacitet hladnjače je 15 000 t jednokratnog skladištenja smrznutog povrća.. Kapacitet hladnjače je podešen kapacitetima linija i maksimalno mogućem broju dana prerade tako da je obrt hladnjače oko 2, 5 puta. Tvornicu je moguće izgraditi sa i bez prerade krumpira. Vrijednost investicije sa skladištenjem i preradom krumpira je 80 milijuna DM, bez prerade krumpira je oko 45 milijuna DM. Broj neposredno uposlenih u tvornici je 211 radnika i veliki broj obiteljskih gospodarstava i koperanata na proizvodnji povrća. Projektna dokumentacija je izrađena do feasibility studije, ponuđen je povoljan inozemni kredit, nije riješen model ulaganja (državna ili bankovna jamstva), nije pronađen investitor.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113004

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Idejni tehnološki projekt tvornice smrznute hrane (Grad hrane-Food town), 1999. (elaborat).
Pozderović, A. & Moslavac, T. (1999) Idejni tehnološki projekt tvornice smrznute hrane (Grad hrane-Food town). Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek. Elaborat.
@unknown{unknown, year = {1999}, keywords = {tehnological project, frozen food, food town}, title = {Summary of the technological project proposal}, keyword = {tehnological project, frozen food, food town} }