Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje izraženosti predrasude prema Romima u periodima različite zastupljenosti Roma u hrvatskim medijima (CROSBI ID 771716)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Löw, Ajana Ispitivanje izraženosti predrasude prema Romima u periodima različite zastupljenosti Roma u hrvatskim medijima // Ispitivanje izraženosti predrasude prema Romima u periodima različite zastupljenosti Roma u hrvatskim medijima. 2009.

Podaci o odgovornosti

Löw, Ajana

hrvatski

Ispitivanje izraženosti predrasude prema Romima u periodima različite zastupljenosti Roma u hrvatskim medijima

Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati promjene u izraženosti etničke predrasude prema Romima u tri vremenske točke te utvrditi kako s navedenim promjenama koincidira reprezentacija Roma i zastupljenost problema diskriminacije manjinskih skupina u tiskanim medijima. Istraživanje je provedeno na nezavisnim skupinama sudionika (N1=206, N2=223, N3=201) u tri točke mjerenja: prije, neposredno nakon te sedamnaest mjeseci poslije emitiranja reality show natjecanja čiji je pobjednik bio Rom. Uz anketni dio istraživanja, u kojem je ispitan sadržaj stereotipa o Romima te izraženost predrasude prema Romima izmjerene Skalom modernog rasizma i Skalom socijalne distance, provedena je analiza sadržaja tri utjecajna hrvatska tiskana medija. Analizirane su ukupno 232 publikacije izdane u tri dvomjesečna razdoblja koja su prethodila provedbi svake od anketa. Najveća zastupljenost članaka s temama o Romima, posebice onih koji problematiziraju položaj Roma u Hrvatskoj i pitanje njihove diskriminacije, utvrđena je u drugoj točki mjerenja - za vrijeme i neposredno nakon prikazivanja show-a. U istom je periodu utvrđeno značajno smanjenje izraženosti predrasude prema Romima, dok je sadržaj stereotipa ostao nepromijenjen. Rezultati dobiveni sedamnaest mjeseci kasnije na komparabilnom uzorku sudionika pokazuju trend ponovnog povećanja izraženosti predrasude. Rezultati provedenog istraživanja raspravljeni su pod vidom suvremenih shvaćanja o smanjenju predrasuda i promjeni stereotipa.

Romi; etnička predrasuda; stereotip; analiza sadržaja

nije evidentirano

engleski

Investigation of prejudice level toward Roma during periods of different representation of Roma in Croatian media

nije evidentirano

Roma; ethnic prejudice; stereotype; content analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Ispitivanje izraženosti predrasude prema Romima u periodima različite zastupljenosti Roma u hrvatskim medijima

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Psihologija