Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća" (CROSBI ID 9889)

Urednička knjiga | zbornik radova s konferencije

Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća" / Knezović, Pavao ; Jerković, Marko ; Šišak, Marinko (ur.) Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2012

Podaci o odgovornosti

Knezović, Pavao ; Jerković, Marko ; Šišak, Marinko

hrvatski

Zbornik o Mati Zoričiću. Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Mate Zoričić i prosvjetiteljstvo u redovničkim zajednicama tijekom 18. stoljeća"

Uzimajući u obzir razvoj mariologije kao teološke discipline i metafizički rascjep kojega prosvjetiteljstvo donosi na europskome teološkom tlu, članak uočava diskrepanciju s obzirom na stanje u hrvatskoj mariologiji 18. stoljeća koje je i dalje pod snažnim uplivom baroka, a ocrtavanje Marijina lika nerijetko korelira s fantastičnim i nestvarnim elementima, utjecajima pučke predaje i mitologije. Tomu unatoč, nauk hrvatskih franjevačkih autora o mariologiji u bitnome ipak ne odudara od službenoga crkvenog učenja. Izabranim primjerima franjevačkih prikaza Marijina lika upućuje se kritika s obzirom na teološka pitanja marijanskog posredništva, shvaćanja Marije kao povijesne osobe, te obrazlaganja vjerskih istina i otajstava ne uvijek prikladnom hermeneutsko-egzegetskom metodom, čime više odražavaju svijet maštovitosti i fantazije nego li zbiljnosti.

mariologija; Marija; franjevci; 18. stoljeće; fantazija

nije evidentirano

engleski

Mate Zoričić and the Enlightenment in Monastic Communities in the 18th Century

nije evidentirano

Mariology; Mary; Franciscans; 18th Century; Fantasy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

2012.

978-953-7823-08-5

582

Knjižnica Tihi pregaoci;

objavljeno

Povezanost rada

Teologija