Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti (CROSBI ID 376185)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kipson, Karolina Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Kipson, Karolina

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti

Voće je važna prehrambena namirnica koja u svom sastavu uz minerale i vitamine sadrži i razne organske spojeve povezane sa pozitivnim utjecajem na zdravlje. Najvažniji među njima su antioksidativni spojevi. Dosad su utvrđena antioksidativna svojstva za razne fenolne spojeve, posebice polifenole, flavonoide i antocijane, te karotenoide. Utvrđena je veza između konzumacije voća i prevencije raznih kroničnih bolesti, ali su mehanizmi djelovanja još uvijek nedovoljno poznati. Također su oprečna misljenja koji spojevi i u kojim koncentracijama pridonose zaštiti od određenih bolesti. Pojedine vrste voća sadrže raznovrsne i mnogobrojne antioksidativne spojeve, moguća je sinergija među njima. Utjecaj voća na prevenciju bolesti nije uvijek potpuno jasan, neki podaci pokazuju prevenciju dok drugi ne pokazuju nikakav utjecaj.

antioksidativni spojevi; flavonoidi; antocijani; karotenoidi

nije evidentirano

engleski

Fruit quality as related to antioxidative activity and the role of disease prevention

nije evidentirano

antioxidant compounds; flavonoids; anthocyanins; carotenoids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

21.12.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)