Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti (CROSBI ID 376185)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kipson, Karolina
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti
Voće je važna prehrambena namirnica koja u svom sastavu uz minerale i vitamine sadrži i razne organske spojeve povezane sa pozitivnim utjecajem na zdravlje. Najvažniji među njima su antioksidativni spojevi. Dosad su utvrđena antioksidativna svojstva za razne fenolne spojeve, posebice polifenole, flavonoide i antocijane, te karotenoide. Utvrđena je veza između konzumacije voća i prevencije raznih kroničnih bolesti, ali su mehanizmi djelovanja još uvijek nedovoljno poznati. Također su oprečna misljenja koji spojevi i u kojim koncentracijama pridonose zaštiti od određenih bolesti. Pojedine vrste voća sadrže raznovrsne i mnogobrojne antioksidativne spojeve, moguća je sinergija među njima. Utjecaj voća na prevenciju bolesti nije uvijek potpuno jasan, neki podaci pokazuju prevenciju dok drugi ne pokazuju nikakav utjecaj.
antioksidativni spojevi; flavonoidi; antocijani; karotenoidi
nije evidentirano
engleski
Fruit quality as related to antioxidative activity and the role of disease prevention
nije evidentirano
antioxidant compounds; flavonoids; anthocyanins; carotenoids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
21.12.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb