Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 60860

Zaštitni nadzor uz uvjetnu osudu i rad za opće dobro na slobodi – zakonske i provedbene implikacije


Žakman-Ban, Vladimira; Šućur, Zoran
Zaštitni nadzor uz uvjetnu osudu i rad za opće dobro na slobodi – zakonske i provedbene implikacije // Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 6 (1999), 2; 635-669 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 60860 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštitni nadzor uz uvjetnu osudu i rad za opće dobro na slobodi – zakonske i provedbene implikacije
(Community sanctions and Measures – Legal and Practical Implications)

Autori
Žakman-Ban, Vladimira ; Šućur, Zoran

Izvornik
Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu (1330-6286) 6 (1999), 2; 635-669

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Sažetak
Polazeći od činjenice da cjelovita reforma kaznenog zakonodavstva pretpostavlja i reformu izvršnog kaznenog prava, autori se se u ovom radu bave problematikom izvršavanja zaštitnog nadzora uz uvjetnu osudu i rada za opće dobro na slobodi. U uvodnom se dijelu raščlanjuje pojam tzv. alternativnih sankcija, uz opširan kritički prikaz karakteristika te mogućih prednosti i nedostatka tih specifičnih kaznenopravnih mjera koje se izvršavaju u društvenoj zajednici. U tom je smislu posebna pozornost poklonjena socijalnom kontekstu u kojem se spomenute sankcije provode. U radu je također prezentiran kratak povijesni razvoj zaštitnog nadzora, odnosno probacije, i rada za opće dobro te je prikazana usporedna analiza zakonskih rješenja i praktičnih iskustava u različitim kaznenopravnim sustavima glede njihove provedbe. Osim toga, prikazani su i rezultati znantvenih evaluacija izvršavanja tih mjera u nekim zemljama. U središnjem dijelu rada iznose se temeljne postavke zakonskog prijedloga o izvršavanju prije spomenutih sankcija u nas i objašnjavaju se novi instituti putem kojih bi se hrvatski sustav izvršavanja prilagodio europskim standardima. Posebno se upozorava na čimbenike koji su od iznimne važnosti za učinkovitu organizaciju, odnosno provedbu zaštitnog nadzora i rada za opće dobro. Uz rad se prilaže i cjelovit tekst Konačnog prijedloga zakona o izvršavanju zaštitnog nadzora i rada za opće dobro na slobodi.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekti:
013005

Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Šućur (autor)

Avatar Url Vladimira Žakman-Ban (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Žakman-Ban, Vladimira; Šućur, Zoran
Zaštitni nadzor uz uvjetnu osudu i rad za opće dobro na slobodi – zakonske i provedbene implikacije // Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 6 (1999), 2; 635-669 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Žakman-Ban, V. & Šućur, Z. (1999) Zaštitni nadzor uz uvjetnu osudu i rad za opće dobro na slobodi – zakonske i provedbene implikacije. Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 6 (2), 635-669.
@article{article, year = {1999}, pages = {635-669}, keywords = {}, journal = {Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu}, volume = {6}, number = {2}, issn = {1330-6286}, title = {Za\v{s}titni nadzor uz uvjetnu osudu i rad za op\'{c}e dobro na slobodi – zakonske i provedbene implikacije}, keyword = {} }
@article{article, year = {1999}, pages = {635-669}, keywords = {}, journal = {Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu}, volume = {6}, number = {2}, issn = {1330-6286}, title = {Community sanctions and Measures – Legal and Practical Implications}, keyword = {} }

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • Criminal Justice Abstract

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font