Govedarstvo u Republici Hrvatskoj – danas i sutra. (CROSBI ID 592992)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Gantner, Vesna ; Ivkić, Zdenko ; Špehar, Marija
hrvatski
Govedarstvo u Republici Hrvatskoj – danas i sutra.
Govedarstvo je najvažnija grana stočarske proizvodnje te poljoprivrede općenito. Uzgojem goveda stanovništvo se opskrbljuje s nužnim i visoko vrijednim namirnicama - mlijekom i mesom. U zadnjih 40-tak godina broj mliječnih krava u Hrvatskoj smanjen je za više od 40%, te prema zadnjem izvješću Hrvatske poljoprivredne agencije taj broj iznosi oko 193.000 (mliječne i kombinirane) sa prosječnom laktacijskom proizvodnjom mlijeka po kravi od 5.704 kg. Trend rasta proizvodnje mlijeka i stagnacije brojnog stanja matične populacije nije dovoljna za podmirenje vlastitih potreba stanovništva Republike Hrvatske. Koristeći najnovija znanstvena dostignuća uzgajivači žele osuvremeniti uzgoj goveda i stabilizirati govedarski sektor. Cilj genomske selekcije ogleda se u tome što povezuje poznate izvore informacija – fenotip, porijeklo i genetske markere da bi se dobila što veća točnost procijenjene uzgojne vrijednosti i osigurao genetski napredak. Od 2013. godine u RH započinje njena primjena, odnosno genotipizacija mladih bikova iz hrvatskoj uzgoja s ciljem skraćivanja generacijskog intervala, povećanje pouzdanosti predselekcije teladi i pružanje mogućnosti za unaprjeđenje hrvatskog uzgoja.
govedarstvo ; uzgoj ; Hrvatska ; genomska selekcija ; mogućnosti
nije evidentirano
engleski
Cattle breeding in The Republic of Croatia – Today and Tomorrow
nije evidentirano
cattle breeding ; Republic of Croatia ; genomic selection ; possibilities
nije evidentirano
Podaci o prilogu
15-16.
2012.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-7871-05-5
Podaci o matičnoj publikaciji
2. Zbornik sažetaka, Book of abstracts, Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, Environmentally Acceptable Production of Safe Quality Food
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Podaci o skupu
2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
predavanje
13.12.2012-13.12.2012
Osijek, Hrvatska