Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 608115

Alternativna povijest i "povampirena prošlost" u suvremenom hrvatskom vampirskom romanu: Boris Dežulović, "Christkind" (2003) i Boris Perić, "Vampir" (2006)


Levanat-Peričić, Miranda
Alternativna povijest i "povampirena prošlost" u suvremenom hrvatskom vampirskom romanu: Boris Dežulović, "Christkind" (2003) i Boris Perić, "Vampir" (2006) // Slovenska fantastika / Dejan Ajdačić (ur.).
Kijev: VPC, 2012. str. 412-431 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Alternativna povijest i "povampirena prošlost" u suvremenom hrvatskom vampirskom romanu: Boris Dežulović, "Christkind" (2003) i Boris Perić, "Vampir" (2006)
(Alternative History and "Vampirized Past" in Contemporary Croatian Vampire Novel: Boris Dežulović, "Christkind" (2003) and Boris Perić, "Vampir" (2006))

Autori
Levanat-Peričić, Miranda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Slovenska fantastika / Dejan Ajdačić - Kijev : VPC, 2012, 412-431

Skup
Slovenska fantastika

Mjesto i datum
Kijev, Ukrajina, 11-12.05.2012.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Vampirska fikcija; alternativna povijest;
(Vampire fiction; alternative history;)

Sažetak
Zahvaljujući svojim protejskim obilježjima, mit o vampiru još uvijek proizvodi nova značenja, kako u popularnoj kulturi tako i u suvremenoj književnosti. Radi uvida u promjene simboličkih značenja književnih vampira i pratećih teorijsko-interpretativnih modela, ovaj rad započinje osvrtom na vampirsku fikciju – od Stokerova "Drakule" do "Vampirskih kronika" Anne Rice. Iz te perspektive pristupa se dvama suvremenim hrvatskim romanima koji tematiziraju vampire – Dežulovićevu "Christkindu" (2003) i Perićevu "Vampiru" (2006). U Dežulovićevu romanu pripovjedač pokušava promijeniti problematični aspekt povijesti putujući iz suvremenog Splita u austrijski gradić Lambach, godine 1897., dok se u Perićevu romanu putovanje kroz vrijeme odvija u obrnutom smjeru, iz dubine mitološke prošlosti u suvremeni Zagreb, no u oba djela figura vampira funkcionira kao metafora povezana uz period Drugog svjetskog rata, koji se identificira s razdobljem "neumrle prošlosti". Središnja misao ovih dvaju, stilski i strukturalno bitno različitih djêla, odnosi se na neumrlu prošlost, koja u neraskidivu vezu dovodi drevnu mitologiju krvi i tla s ideologijom nacije pa se "povampiruje" kadgod je potaknuta patološkom mržnjom prema Drugima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Autor s matičnim brojem:
Miranda Levanat-Peričić, (257070)