Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 608041

Somatski rast predškolske djece rođene nakon intrauterinog zastoja rasta u Općoj bolnici Požega


Šimić Klarić, Andrea; Tomić Rajić, Marijana; Kolundžić, Zdravko; Tesari, Helena; Drkulec, Vlado
Somatski rast predškolske djece rođene nakon intrauterinog zastoja rasta u Općoj bolnici Požega // Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 1 (2012), 175-183 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Somatski rast predškolske djece rođene nakon intrauterinog zastoja rasta u Općoj bolnici Požega
(Somatic growth in preschool children born with IUGR in Maternity Department of General Hospital Požega)

Autori
Šimić Klarić, Andrea ; Tomić Rajić, Marijana ; Kolundžić, Zdravko ; Tesari, Helena ; Drkulec, Vlado

Izvornik
Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi (1848-6231) 1 (2012); 175-183

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Tjelesna masa; visina; opseg glave; djeca; IUGR
(IUGR; growth; children; body weight; height; head circumferrence)

Sažetak
Intrauterini zastoj rasta (IUGR) je usporenje rasta ploda kao posljedica prilagodbe organizma na nepovoljne uvjete u maternici. Cilj je ovog istraživanja procijeniti somatski rast predškolske djece rođene nakon IUGR u Rodilištu Požega. Izmjerene su tjelesna masa, visina i opseg glave 50-ero djece u dobi od 5, 5 do 7 godina koja su rođena nakon IUGR, te 50-ero djece kontrolne skupine koja su rođena s urednom porođajnom masom, a odgovaraju prvoj skupini djece po kronološkoj i gestacijskoj dobi te po spolu. Usporedba dviju istraživanih skupina prema podacima o tjelesnoj masi, visini i opsegu glave ukazala je na postojanje statistički značajnih razlika u sve tri varijable ( TM P 0, 002 ; TV P 0, 001 ; OG P<0, 001). Petero je djece s masom ispod 5. centile za dob i spol, a troje djece ima opseg glave ispod 2. centile (mikrocefalija). Tjelesna masa, visina i opseg glave su u djece s IUGR značajno manji nego u kontrolnoj skupini djece. Djeca rođena nakon IUGR po rođenju započinju sa zamahom rasta koji većina ove djece dostigne u prvih 6 mjeseci života. Kod određenog broja djece taj proces izostaje pa su ta djeca i kasnije niskog rasta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti

Napomena
Rad je kao predavanje prezentiran na skupu Požega i Požeština kroz stoljeća : u povodu 800-te obljetnice Županije požeške, održanom 16.10.2010.g., Požega, Hrvatska ; objavljen u Knjizi sažetaka ; Snježana Jakobović (ur) ; Požega : HAZU, Zavod za znanstveni i umjetnički rad Požega, 2010.POVEZANOST RADA


Ustanove
Opća županijska bolnica Požega