Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 607887

Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana


Havranek, Jasmina; Mikulec, Nataša; Antunac, Neven; Iveković, Damir; Jakaša, Ivone; Rogelj, Irena; Perko, Bogdan; Trmčić, Aljoša; Čanžek Majhenić, Andreja; Sarić, Zlatan et al.
Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana, 2012. (katalog).


Naslov
Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana
(An Atlas of Sheep Cheeses of the Countries of the Western Balkans)

Autori
Havranek, Jasmina ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven ; Iveković, Damir ; Jakaša, Ivone ; Rogelj, Irena ; Perko, Bogdan ; Trmčić, Aljoša ; Čanžek Majhenić, Andreja ; Sarić, Zlatan ; Dizdarević, Tarik ; Popović Vranješ, Anka ; Cvetanović, David

Izvornik
Sveučilišna tiskara, Zagreb

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, katalog

Godina
2012

Ključne riječi
Ovčji sirevi; kemijski sastav; aminokiseline; karakteristike sira
(Sheep cheeses; chemical composition; amino acids; cheese characteristics)

Sažetak
Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana predstavlja rezultat međunarodnog SEE-ERA.NET Plus Joint Call projekta naslova: Characterisation and tracking the origin of specific features of traditional cheeses in Western Balkans". Projekt je imao za cilj okupiti istraživačke timove iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, u nastojanju definiranja znanstveno-istraživačkog sustava za karakterizaciju tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana (Istarski, Krčki, Paški ; Bovški, Dolenjski, Kraški ; Livanjski, Travnički/Vlašićki ; Pirotski, Sjenički sir). Sustav je uključivao standardizaciju tehnološkog postupka proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva kao i definiranje njihovih fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava te dominantnih bakterijskih populacija uključenih u proces zrenja karakterističan za svaki pojedini sir.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Atlas sireva napisan je na pet jezika (hrvatski, slovenski, bosanski, srpski, engleski)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb