Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 607816

OECD PROGRAM ZA CERTIFIKACIJU ŠUMSKOG REPRODUKCIJSKOG MATERIJALA


Littvay, Tibor; Gradečki-Poštenjak, Marija; Ivanković, Mladen; Licht, Robert; Popović, Maja; Videc, Goran
OECD PROGRAM ZA CERTIFIKACIJU ŠUMSKOG REPRODUKCIJSKOG MATERIJALA // Znanstveno – stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanjem „Uloga i značaj šumskog sjemena u obnovi šuma" / Ivanković, Mladen (ur.).
Zagreb: Hrvatski šumarski institut, Hrvatske šume d.o.o., Zagreb i Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, 2009. str. 62-63 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
OECD PROGRAM ZA CERTIFIKACIJU ŠUMSKOG REPRODUKCIJSKOG MATERIJALA
(OECD SCHEME FOR THE CERTIFICATION OF FOREST REPRODUCTIVE MATERIAL MOVING IN INTERNATIONAL TRADE)

Autori
Littvay, Tibor ; Gradečki-Poštenjak, Marija ; Ivanković, Mladen ; Licht, Robert ; Popović, Maja ; Videc, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Znanstveno – stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanjem „Uloga i značaj šumskog sjemena u obnovi šuma" / Ivanković, Mladen - Zagreb : Hrvatski šumarski institut, Hrvatske šume d.o.o., Zagreb i Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, 2009, 62-63

ISBN
978-953-98401-7-2

Skup
Znanstveno – stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanjem „Uloga i značaj šumskog sjemena u obnovi šuma“ organizirano povodom 50. godišnjice šumskog sjemenarstva u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28-29. 10. 2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
OECD; Certifikacija šumskog reprodukcijskog materijala; Službeno tijelo; Zakon o šumskom reprodukcijskom materijalu
(OECD; Certification of Forest Reproductive Material Moving in International Trade)

Sažetak
Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj - Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) je međunarodna ekonomska organizacija sa oko 30 zemalja članica, najprije europskih, a kasnije i ostalih zemalja. OECD Program za Certifikaciju šumskog reprodukcijskog materijala – OECD Scheme for Forest Reproductive Material, olakšava kontrolu nad međunarodnom izmjenom šumskog sjemena i sadnica. Program je utemeljen 1974. godine sa ciljem poticanja proizvodnje i uporabe pravilno sakupljanog, dorađenog, uzgojenog, obilježenog i distribuiranog šumskog reprodukcijskog materijala. Također točnom identifikacijom materijala, pomaže se u minimaliziranju neuspješnog pošumljavanja. U Programu trenutno sudjeluju 22 zemlje, uključujući i nekoliko tropskih zemalja. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva 28. ožujka 2008. godine, poslalo je službeni zahtjev Glavnom tajniku OECD – a za pristupanje OECD Programu o Certifikaciji šumskog reprodukcijskog materijala. Šumarski institut Jastrebarsko odabran je kao Službeno tijelo odgovorno za daljnju provedbu Programa. U skladu s procedurom pristupa, pregledana je sva stručna dokumentacija, a zadatak procjene obavljen je od 30. lipnja – 2. srpnja 2008. godine. Izvješće o procjeni predočeno je na godišnjem sastanku održanom u Parizu 15.-16. rujna 2008. godine. OECD je tražio zakonsku regulativu, sistem certifikacije šumskog reprodukcijskog materijala u Hrvatskoj, te popis institucija uključenih u certifikaciju. OEDC odbor odlučio je 29. studenog 2008. godine, o prihvaćanju Hrvatske u OECD Program za Certifikaciju šumskog reprodukcijskog materijala. Novi Zakon o šumskom reprodukcijskom materijalu (ŠRM), pojednostavit će proizvodnju, promet i plasman sadnica i sjemenki šumskih vrsta, a dobavljačima omogućiti da uz odgovarajući postupak utvrđivanja kakvoće i pripadajuću dokumentaciju, svoje proizvode plasiraju na zahtjevna strana tržišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko