Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Muzejsko-edukacijski projekti u nastavi Likovne umjetnosti (CROSBI ID 592811)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Alviž, Josipa ; Nestić, Jasmina Muzejsko-edukacijski projekti u nastavi Likovne umjetnosti // Partnerstvo. Knjiga sažetaka sa VII. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem. / Bede, Lana ; Margetić, Mirjana (ur.). Zagreb: Hrvatsko muzejsko društvo, 2012. str. 50-x

Podaci o odgovornosti

Alviž, Josipa ; Nestić, Jasmina

hrvatski

Muzejsko-edukacijski projekti u nastavi Likovne umjetnosti

Obrazovna djelatnost muzeja u Hrvatskoj temelji se ponajprije na suradnji muzeja i obrazovno-odgojnih institucija. Prednosti učenja u muzeju, potvrđene u praksi, višestruko su istaknute i u dosadašnjoj stranoj i domaćoj literaturi. Unatoč tome, spomenuta suradnja u Hrvatskoj nije sustavno provedena na službenoj razini i prvenstveno ovisi o pojedinačnom angažmanu i dobroj volji odgojitelja, odnosno nastavnika. Izlaganjem se želi istaknuti nužnost sustavnoga povezivanja muzejskih i obrazovno-odgojnih institucija na primjeru srednjoškolskoga predmeta Likovna umjetnost. Takav oblik suradnje podrazumijeva revidiranje Nastavnoga plana i programa pozivanjem na smjernice Nacionalnoga okvirnoga kurikuluma za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje (2011.). Postojeći zapadnoeuropski modeli usklađivanja školskoga kurikuluma s muzejima i drugim kulturnim institucijama poticajan su primjer raznolikih mogućnosti ostvarivih i u domaćoj sredini. S njima su putem studijskoga programa upoznati i studenti nastavničkoga smjera diplomskoga studija Odsjeka za povijest umjetnosti u Zagrebu, budući srednjoškolski profesori Likovne umjetnosti i muzejski pedagozi, koji pokazuju sve veći interes za mogućnosti neformalnoga vanučioničkoga učenja u muzeju. Taj se interes ogleda u odabiru tema diplomskih radova, osmišljavanju muzejskih radionica, suradnji s muzejskim pedagozima i slično. Studentski radovi i aktivnosti bit će predstavljeni izlaganjem kao doprinos budućoj kvalitetnijoj i sustavnijoj povezanosti muzejskih i odgojno-obrazovnih ustanova.

muzejsko-edukacijski projekti; radionička nastava; metodičke vježbe; nastava Likovne umjetnosti; Muzej za umjetnost i obrt (Zagreb); Odsjek za povijest umjetnosti (Zagreb)

nije evidentirano

engleski

Museum-educational projects in the teaching of visual arts

nije evidentirano

museum-educational project; workshop teaching; methodical exercises; visual arts education; Museum of Arts and Crafts (Zagreb); Department of Art History (Zagreb)

nije evidentirano

Podaci o prilogu

50-x.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Partnerstvo. Knjiga sažetaka sa VII. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem.

Bede, Lana ; Margetić, Mirjana

Zagreb: Hrvatsko muzejsko društvo

Podaci o skupu

VII. skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

14.11.2012-16.11.2012

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Povijest umjetnosti