Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 607373

Karakterizacija bakterija roda Lactococcus izoliranih iz Sira iz mišine


Marić, Vedrana
Karakterizacija bakterija roda Lactococcus izoliranih iz Sira iz mišine 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Karakterizacija bakterija roda Lactococcus izoliranih iz Sira iz mišine
(Characterisation of Lactococcus species isolated from Cheese from a sack)

Autori
Marić, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2012

Stranica
30

Mentor
Mrkonjić Fuka, Mirna

Ključne riječi
Sir iz mišine; Lactococcus spp.; ekofiziološki uvjeti rasta; PCR metoda
(Lactococcus spp.; PCR analysis; growth condition)

Sažetak
Sir iz mišine je tradicionalni hrvatski proizvod s područja Šibensko – kninske županije koji se priprema od sirovog ovčjeg mlijeka. Specifična organoleptička svojstva posljedica su zrenja unutar janjeće kože (mišine). S obzirom da se Sir iz mišine proizvodi od nepasteriziranog mlijeka bez starter kultura, fermentacija mlijeka i promjene tijekom zrenja sira ovise o metaboličkoj aktivnosti autohtonih bakterija mliječne kiseline. Buduci su bakterija roda Lactococcus jedna od dominantnih skupina bakterija mliječnih kiselina u tradicionalnim sirevima s podrucja Mediterana, u ovom radu istražena je dinamika i karakterizirane su bakterije roda Lactococcus izolirane iz Sira iz mišine uzorkovanog nakon nultog, 15, 30 i 45 dana zrenja. Cilj ovog rada bila je identifikacija izolata na razini roda PCR metodom te određivanje rasta laktokoka u različitim ekofiziološkim uvjetima. Svi izolati izolirani na M17 podlozi rasli su pri 2% koncentraciji NaCl-a, dok je u 6.5% NaCl narastao samo jedan izolat. Pri temperaturi od 45 ˚C zabilježen je rast samo jednog izolata, dok je na temperaturi od 10 ˚C naraslo 10% izolata. Pri pH 5 i pH 9.6 raslo je 97.5% izolata, a samo je 10% izolata pokazalo rast pri pH 4. Primjenom PCR analize dokazano je da je od ukupno 40 izolata, njih 36 pripada rodu Lactococcus (90%). Potrebna su daljnja istraživanja na fenotipskoj i genetskoj razini za njihovu pouzdanu primjenu u pripremi tradicionalnog Sira iz mišine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Sulejman Redžepović, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirna Mrkonjić Fuka (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Marić, Vedrana
Karakterizacija bakterija roda Lactococcus izoliranih iz Sira iz mišine 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Marić, V. (2012) 'Karakterizacija bakterija roda Lactococcus izoliranih iz Sira iz mišine', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, V.}, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {Lactococcus spp., PCR analysis, growth condition}, title = {Characterisation of Lactococcus species isolated from Cheese from a sack}, keyword = {Lactococcus spp., PCR analysis, growth condition}, publisherplace = {Zagreb} }