Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena antibiotske rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine (CROSBI ID 375907)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mutak, Višnja Procjena antibiotske rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine / Mrkonjić Fuka, Mirna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Mutak, Višnja

Mrkonjić Fuka, Mirna

hrvatski

Procjena antibiotske rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine

Sir iz mišine je tradicionalni hrvatski proizvod koji se proizvodi na obiteljskim gospodarstvima na području Šibensko-kninske županije. Proizvodi se od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka, a zrenje sira se odvija u janjećoj koži, tj. mišini. U formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava Sira iz mišine važnu ulogu imaju bakterije rodova Lactococcus i Enterococcus. Cilj ovog rada je bio procijeniti antibiotsku rezistenciju i istražiti rast laktokoka i enterokoka u različitim ekofiziološkim uvjetima u uzorcima sira uzorkovanih nakon 60 i 75 dana zrenja. Laktokoki su pokazali veću sposobnost rasta u 4 % otopini NaCl-a (50 %) u odnosu na 6.5 % otopinu NaCl-a (5 %), dok je kod svih enterokoka zabilježen rast u navedenim ekofiziološkim uvjetima. Većina laktokoka (85 %) rasla je pri pH 9.6 dok je pri pH 4 uočen rast 20 % laktokoka. Izostanak rasta pri pH 4 primjecen je kod svih enterokoka dok su pri pH 9.6 svi enterokoki rasli. Slabiji rast laktokoka zabiljezen je na temperaturama 10 °C (80 %) i 45 °C (6 %) te na podlozi sa 40 % žuči (6 %), dok su svi izolati enterokoka rasli u navedenim ekofiziološkim uvjetima. Primjenom PCR metode je dokazano da svi analizirani izolati uzgojeni na M17 selektivnoj podlozi pripadaju rodu Lactococcus (100 %), dok 95 % izolata, uzgojenih na CATC selektivnoj podlozi, pripada rodu Enterococcus. Metodom antibiotskih diskova analizirana je rezistencija izolata laktokoka i enterokoka na 9 antibiotika široke primjene. Dobiveni rezultati ukazuju da su laktokoki rezistentni na antibiotike rifampin (100 %), ampicilin (100 %), klindamicin (90 %) te na penicilin (60 %). Kod izolata enterokoka je uočena rezistencija na ampicilin (100 %) te na penicilin (85 %). Dodatno je analizirana osjetljivost izolata enterokoka na antibiotik vankomicin primjenom E-testa te je uočeno da su svi izolati enterokoka osjetljivi na vankomicin.

Sir iz mišine; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotska rezistencija;

nije evidentirano

engleski

Antibiotic resistance pattern of the bacteria of the genus Lactococcus and Enterococcus isolated from Cheese in a sack

nije evidentirano

Cheese in a sack; Lactococcus spp; Enterococcus spp; antibiotic resistance;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66

18.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija