Komponente prinosa i sadržaj glukozinolata sorti brokule u proljetno-ljetnom roku uzgoja (CROSBI ID 375882)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gagulić, Anka
Fabek, Sanja
hrvatski
Komponente prinosa i sadržaj glukozinolata sorti brokule u proljetno-ljetnom roku uzgoja
Brokula je, uz vlakna i minerale, prirodan izvor bioaktivnih spojeva kao što su glukozinolati, polifenoli, vitamini i karotenoidi. Glukozinolati su spojevi dokazanih antikancerogenih i kemoprotektivnih svojstava, a biljke ih sintetiziraju s ciljem zaštite od abiotskih i biotskih stresnih faktora. Obzirom na porast dostupnosti hibridnih sorti brokule na hrvatskom tržištu, provedeno je istraživanje s ciljem odabira perspektivnih sorti visokog sadržaja ukupnih glukozinolata uz zadovoljavajući prinos u proljetno-ljetnom roku uzgoja 2007. godine. Monofaktorijalni poljski pokus sa 13 hibridnih sorti brokule postavljen je po metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Tijekom višekratnih berbi mjereni su masa i promjer vršnog cvata. Utvrđene su komponente prinosa: ranozrelost, tržni prinos vršnih i postranih cvatova te ukupni tržni prinos. Sadržaj ukupnih i pojedinačnih glukozinolata određen je u liofiliziranim uzorcima vršnih cvatova brokule. Vrijednosti mase i prinosa vršnog cvata bile su u rasponu od 257 do 403 g, odnosno, od 10 do 16, 9 t/ha. U vršnom cvatu testiranih sorti brokule prevladavali su indolni glukozinolati (glukobrasicin i neoglukobrasicin), dok je udio ukupnih glukozinolata bio u rasponu od 12, 04 do 22, 48 μmol/g suhe tvari. Sorte 'Marathon' i 'Fiesta' ističu se visokim sadržajem ukupnih glukozinolata i zadovoljavajućim prinosom u proljetno-ljetnom roku uzgoja u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske.
Brassica oleracea L. var. italica Plenck.; funkcionalna hrana; vršni i postrani cvat; glukorafanin; neoglukobrasicin
nije evidentirano
engleski
Yield components and glucosinolates content of broccoli cultivars in spring-summer growing period
nije evidentirano
Brassica oleracea L. var. italica Plenck.; functional food; top and lateral inflorescence; glucoraphanin; neoglucobrassicin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
07.12.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb