Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 606488

Je li u ranosrednjovjekovnom sarkofagu iz crkve sv. Petra od Vitla u Zadru doista pokopan svećenik/redovnik Juraj? Rezultati bioarheološke analize


Novak, Mario; Šlaus, Mario
Je li u ranosrednjovjekovnom sarkofagu iz crkve sv. Petra od Vitla u Zadru doista pokopan svećenik/redovnik Juraj? Rezultati bioarheološke analize // Sažetci radova znanstvenog skupa "Hrvatska arheologija i Aachenski mir, 812.-2012."
Zadar, 2012. str. 28-28 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Je li u ranosrednjovjekovnom sarkofagu iz crkve sv. Petra od Vitla u Zadru doista pokopan svećenik/redovnik Juraj? Rezultati bioarheološke analize
(Was the priest/monk Juraj truly buried in the early medieval sarcophagus from the Church of St. Peter in Zadar? The results of bioarchaeological analysis)

Autori
Novak, Mario ; Šlaus, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažetci radova znanstvenog skupa "Hrvatska arheologija i Aachenski mir, 812.-2012." / - Zadar, 2012, 28-28

Skup
Hrvatska arheologija i Aachenski mir, 812.-2012.

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 29.11.-1.12. 2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Rani srednji vijek; bioarheologija; svećenik/redovnik Juraj; Zadar
(Early medieval period; bioarchaeology; priest/monk Juraj; Zadar)

Sažetak
Tijekom zaštitnih arheoloških iskopavanja 2011. godine na Trgu Petra Zoranića u Zadru, unutar prostora predromaničke crkve Sv. Petra od Vitla, pronađen je kameni sarkofag s latinskim natpisom koji sugerira da je u njemu pokopan svećenik/redovnik Juraj. Na temelju oblikovnosti i epigrafskih karakteristika izrada natpisa na sarkofagu datira se u kraj 8. i prvu pol. 9. stoljeća. U osteološkom laboratoriju Odsjeka za arheologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu provedene su analize sa ciljem utvrđivanja spola, starosti, eventualnih patoloških promjena i visine osoba pokopanih u sarkofagu. Tijekom analize uzeti su uzorci kostiju i zuba u svrhu datiranja metodom C14 koja je u tijeku, ali i za eventualnu DNA analizu. Detaljnim istraživanjem ustanovljeno je da su u sarkofagu bile pokopane četiri odrasle osobe (tri starija muškarca i jedna mlađa žena). S obzirom na položaj kostura u sarkofagu, ali i bioarheoloških karakteristika izdvojen je kostur koji najvjerojatnije predstavlja ostatke svećenika/redovnika Jurja. Riječ je o muškarcu starijem od 50 godina i visine oko 180 cm. Od patoloških promjena zabilježeni su znakovi subadultnog stresa (hipoplazija zubne cakline), degenerativnog osteoartritisa na zglobovima i kralješcima i spondilolize 5. slabinskog kralješka. Analiza zuba sugerira vrlo dobro dentalno zdravlje. Podaci dobiveni arheološkim istraživanjima i antropološkom analizom ukazuju na to da su u ranosrednjovjekovnom sarkofagu iz crkve Sv. Petra od Vitla u Zadru, između ostalih, doista bili pohranjeni koštani ostaci svećenika/redovnika Jurja, suvremenika, a moguće i rođaka zadarskog biskupa Donata. Na taj način su, ponajprije kao rezultat iznimno uspješne suradnje arheologa iz Arheološkog muzeja u Zadru i antropologa iz Odsjeka za arheologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, razjašnjeni do danas nepoznati aspekti ranosrednjovjekovne povijesti Zadra.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
101-1970677-0670 - Bioarheološka istraživanja srednjovjekovnih populacija Hrvatske (Mario Šlaus, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Mario Novak, (266983)
Mario Šlaus, (189976)