Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Višekanalni uređaj za analizu opterećenja i kvalitetu napona (CROSBI ID 771566)

Druge vrste radova | ostalo

Tomiša, Tomislav ; Krovinović, Damir Višekanalni uređaj za analizu opterećenja i kvalitetu napona // Projekt BICRO, Provjera inovativnog koncepta – PoC3_01_09-U-1. 2012.

Podaci o odgovornosti

Tomiša, Tomislav ; Krovinović, Damir

hrvatski

Višekanalni uređaj za analizu opterećenja i kvalitetu napona

Uvodna razmatranja: Iako je zakonskom regulativom, donešenom temeljem europskih direktiva o tržištu el. energije, Operator distributivnog sustava (ODS) bio obvezan uspostaviti sustav za praćenje kvalitete napona još 1.01.2007., do danas takav sustav za kontinuirano praćenje u Hrvatskoj nije uspostavljen, jer to zahtijeva izuzetno velika financijska ulaganja Potrošači individualno mogu zahtijevati provjeru kvalitete napona što se obavlja 7-dnevnim snimanjem pomoću posebnog prijenosnog mjerno-registracijskog uređaja, no zbog visoke cijene takovih uređaja ukupan broj nabavljenih uređaja u ODS-u je zanemariv u odnosu na potrebe. Osim visoke cijene trenutno raspoloživi uređaji na tržištu imaju nedostatak što se istovremeno mogu koristiti samo za jedan trofazni strujni krug dok je u pravilu za ispravnu dijagnostiku potrebno istovremeno snimati sve strujne krugove na istim napojnim sabirnicama. Cilj projekta: Temeljem višegodišnjeg bavljenja problematikom snimanja i analize potrošne u industrijskim postrojenjima profiliran je koncept mjerno-akvizicijskog uređaja koji bi performansama prevladao nedostatke postojećih uređaja, a prihvatljivom cijenom bi bio dostupan potencijalnim korisnicima. Stoga se predlaže izrada prototipa uređaja za višekanalno snimanje i analizu opterećenja i parametara kvalitete napona u distributivnim mrežama kojim se mogu obavljati snimanja sukladno europskoj normi EN 50160. Koncept: Trenutno se na tržištu mogu nabaviti sklopovske komponente za integraciju predloženog mjerno-akvizicijskog uređaja, dok je programsku podršku za prikupljanje, obradu i prikaz mjerenih podataka potrebno razviti vlastitim snagama. Pri tom će se koristiti dosadašnje iskustvo proizašlo iz potrebe za konstrukcijom nekoliko višekanalnih uređaja koji su uspješno korišteni pri realizaciji većeg broja projekata Tvrtka Krovel d.o.o. i Zagreba, s kojom Zavod za visoki napon i energetiku na FER-u (ZVNE) ima višegodišnju poslovno-tehničku suradnju, spremna je financirati nabavu znatnog dijela sklopovlja potrebnog za konstrukciju prototipa navedenog mjernog uređaja. ZVNE će razviti potrebnu programsku podršku i obaviti testiranja za što je nužna nabava određenih programskih alata i ispitne opreme čije financiranje se traži od programa PoC. Očekivanja: Nakon uspješno dorađenog prototipa i izrade proizvodne tehničke dokumentacije tvrtka Krovel bi preuzela komercijalnu izradu i plasman razvijenog uređaja na tržište s obzirom da postoji veliko zanimanje elektro-distribucijskih poduzeća za takovom prijenosnom mjernom opremom. Razvijeni prototip mjerno-akvizicijskog uređaja predstavljat će uz nadogradnju s komunikacijskim sučeljima ujedno i osnovu za daljnji razvoj nadzornog sustava za trajnu ugradnju u distribucijska postrojenja za potrebe kontinuiranog praćenja kvalitete napona.

kvaliteta električne enrgije; mjerni sustav

nije evidentirano

engleski

Multichannel power quality analyzer

nije evidentirano

power quality; measuring system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Projekt BICRO, Provjera inovativnog koncepta – PoC3_01_09-U-1

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika