Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza promjene u strukturi potrošnje u Hrvatskoj od 1998-2009. (CROSBI ID 771564)

Druge vrste radova | izvještaj

Peračković, Krešimir ; Miloš, Maja Analiza promjene u strukturi potrošnje u Hrvatskoj od 1998-2009. // Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar". 2012.

Podaci o odgovornosti

Peračković, Krešimir ; Miloš, Maja

hrvatski

Analiza promjene u strukturi potrošnje u Hrvatskoj od 1998-2009.

Rad je podijeljen na dva djela: teorijsko-konceptualni i empirijski dio. Teorijsko-konceptualni dio sadrži tri glavna pristupa u analizi fenomena potrošnje – interdisciplinarni pristupi potrošnji, suvremeni sociologijski aspekti potrošnje te promjene koje se odvijaju bazirane na razvoju digitalnog doba i informacijskih tehnologija. U okviru sociologije, fenomen potrošnje razmatran je prvenstveno na temelju radova Bourdiea, Baudrillarda i Veblena koji ističu kako je potrošnja poprimila sasvim drugu funkciju - onu društvenu, „upadljivu“, tj. funkciju komunikacije. Osim toga, pristup samoj pojavi analizira se i u okviru suvremenog digitalnog doba, na primjeru virtualnih tržnica poput eBaya, na temelju radova Ritzera, Baumana i ostalih. Na kraju prvog djela rada prikazane su temeljne teze o nastanku i razvoju potrošačkog društva u Hrvatskoj kao i trendovi koji su utjecali na takav razvoj usprkos čineici da je Hrvatska bila u socijalizmu. Drugi, empirijski dio rada je analiza promjena u potrošnji kućanstva u Hrvatskoj. Na temelju ankete o potrošnji kućanstava Državnog zavoda za statistiku u periodu od 1998. do 2009. na reprezentativnom uzorku privatnih kućanstava, analiziralo se je li došlo do promjena u strukturi potrošnje u Hrvatskoj. Pomoću tablica i grafikona prikazana je prosječna godišnja osobna potrošnja po kućanstvima u kunama i u postocima. Zaključuje se kako je struktura potrošnje u kategorijama osobne potrošnje u navedenom razdoblju uglavnom nepromjenjena, uz nekoliko oscilacija i promjena unutar razdoblja. Konstantna dominacija udjela potrošnje primjećuje se u kategoriji osnovnih životnih potreba kao što su hrana i bezalkoholna pića i stanovanje i potrošnja energenata.

potrošnja; struktura potrošnje; sociologija potrošnje

nije evidentirano

engleski

Analysis of changes in consumption patterns in Croatia since 1998-2009.

nije evidentirano

consumption; structure of consumption; the sociology of consumption

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Sociologija