KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE (CROSBI ID 375724)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Knežević, Anja
Jukić, Marijana
hrvatski
KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE
Nanotehnologija se može definirati kao dizajniranje, karakteriziranje, proizvodnja i primjena struktura, uređaja i sustava kontroliranjem oblika i veličina na nanometarskoj skali. Nanomaterijali su prirodni dio hrane. Međutim, nedavni tehnološki razvoj doveo nas je do mogućnosti dodavanja nanočestica u hranu. Nanotehnologija nudi razne mogućnosti za primjenu u prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane za životinje - u proizvodnim / procesnim tehnologijama, kako bi se pratila kvaliteta hrane i svježina, poboljšala sljedivosti i sigurnost proizvoda, modificirao okus, tekstura, senzacija, dosljednost i udio masti, kao i poboljšala apsorpcija hranjivih tvari. Stvaranje na nanorazini može promijeniti fizikalno-kemijska svojstava materijala u odnosu na mikro / makrorazine iste tvari. Važna svojstva su njihova mala veličina, velika površina u odnosu na masu i površinska reaktivnost, kako za nove aplikacije tako i za otkrivanje potencijalnog rizika za zdravlje i okoliš.
nanomaterijali; prehrambena tehnologija; sigurnost; rizici
nije evidentirano
engleski
USE OF NANOMATERIALS IN FOOD TECHNOLOGY, SAFTEY AND INFLUENCE ON HEALTH
nije evidentirano
nanomaterials; food technology; safety; risks
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
15.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb