Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 606099

KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE


Knežević, Anja
KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE
(USE OF NANOMATERIALS IN FOOD TECHNOLOGY, SAFTEY AND INFLUENCE ON HEALTH)

Autori
Knežević, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15. 09

Godina
2012

Stranica
30

Mentor
Jukić, Marijana

Ključne riječi
Nanomaterijali; prehrambena tehnologija; sigurnost; rizici
(Nanomaterials; food technology; safety; risks)

Sažetak
Nanotehnologija se može definirati kao dizajniranje, karakteriziranje, proizvodnja i primjena struktura, uređaja i sustava kontroliranjem oblika i veličina na nanometarskoj skali. Nanomaterijali su prirodni dio hrane. Međutim, nedavni tehnološki razvoj doveo nas je do mogućnosti dodavanja nanočestica u hranu. Nanotehnologija nudi razne mogućnosti za primjenu u prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane za životinje - u proizvodnim / procesnim tehnologijama, kako bi se pratila kvaliteta hrane i svježina, poboljšala sljedivosti i sigurnost proizvoda, modificirao okus, tekstura, senzacija, dosljednost i udio masti, kao i poboljšala apsorpcija hranjivih tvari. Stvaranje na nanorazini može promijeniti fizikalno-kemijska svojstava materijala u odnosu na mikro / makrorazine iste tvari. Važna svojstva su njihova mala veličina, velika površina u odnosu na masu i površinska reaktivnost, kako za nove aplikacije tako i za otkrivanje potencijalnog rizika za zdravlje i okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0582261-2253 - Ekološke priprave i elektrokemijska karakterizacija biološki aktivnih spojeva (Marijana Jukić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb