Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE (CROSBI ID 375724)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Knežević, Anja KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE / Jukić, Marijana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Knežević, Anja

Jukić, Marijana

hrvatski

KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE

Nanotehnologija se može definirati kao dizajniranje, karakteriziranje, proizvodnja i primjena struktura, uređaja i sustava kontroliranjem oblika i veličina na nanometarskoj skali. Nanomaterijali su prirodni dio hrane. Međutim, nedavni tehnološki razvoj doveo nas je do mogućnosti dodavanja nanočestica u hranu. Nanotehnologija nudi razne mogućnosti za primjenu u prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane za životinje - u proizvodnim / procesnim tehnologijama, kako bi se pratila kvaliteta hrane i svježina, poboljšala sljedivosti i sigurnost proizvoda, modificirao okus, tekstura, senzacija, dosljednost i udio masti, kao i poboljšala apsorpcija hranjivih tvari. Stvaranje na nanorazini može promijeniti fizikalno-kemijska svojstava materijala u odnosu na mikro / makrorazine iste tvari. Važna svojstva su njihova mala veličina, velika površina u odnosu na masu i površinska reaktivnost, kako za nove aplikacije tako i za otkrivanje potencijalnog rizika za zdravlje i okoliš.

nanomaterijali; prehrambena tehnologija; sigurnost; rizici

nije evidentirano

engleski

USE OF NANOMATERIALS IN FOOD TECHNOLOGY, SAFTEY AND INFLUENCE ON HEALTH

nije evidentirano

nanomaterials; food technology; safety; risks

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

15.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Biotehnologija