Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima (CROSBI ID 375711)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Škunca, Mateja
Jukić, Marijana
hrvatski
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima
U ovom istraživanju ispitan je utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na sastav i koncentraciju polifenolnih spojeva taloga vina sorte Žilavka. Ispitan je utjecaj vremena ekstrakcije pri povišenom tlaku (1, 5 bar), vrste otapala te temperature i snage mikrovalova na efikasnost ekstrakcje. Korištena su tri otapala: destilirana voda, 50 % vodena otopina etanola i 30 % vodena otopina etanola. Koncentracija ukupnih fenolnih spojeva odeađena je Folin-Ciocalteu metodom, a pojedinačnih fenolnih spojeva primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije uz UV- Photo Diode Array detekciju (HPLC UV/ PDA). Pokazalo se da ekstrakcijsko otapalo značajno utječe na koncentraciju fenola (p<0, 05). Najbolji ekstrakcijski kapacitet se postiže primjenom 50 % vodene otopine etanola. Vrijeme i temperatura ekstrakcije nisu značajnije utjecali na izolaciju ukupnih fenola. HPLC UV/PDA analizom identificirano je 5 fenolnih kiselina: klorogenska, kafeinska, p-kumarinska, p-hidroksibenzojeva kiselina i galna kiselina.
mikrovalna ekstrakcija; talog vina; polifenoli; zelena kemija; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Microwave-assisted extraction of polyphenols from wine percipitate varieties Zilavka under elevated pressure
nije evidentirano
microwave extraction; wine percipitate; polyphenols; green chemistry; antioxidants
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
19.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb