Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima (CROSBI ID 375711)

Ocjenski rad | diplomski rad

Škunca, Mateja Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima / Jukić, Marijana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Škunca, Mateja

Jukić, Marijana

hrvatski

Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima

U ovom istraživanju ispitan je utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na sastav i koncentraciju polifenolnih spojeva taloga vina sorte Žilavka. Ispitan je utjecaj vremena ekstrakcije pri povišenom tlaku (1, 5 bar), vrste otapala te temperature i snage mikrovalova na efikasnost ekstrakcje. Korištena su tri otapala: destilirana voda, 50 % vodena otopina etanola i 30 % vodena otopina etanola. Koncentracija ukupnih fenolnih spojeva odeađena je Folin-Ciocalteu metodom, a pojedinačnih fenolnih spojeva primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije uz UV- Photo Diode Array detekciju (HPLC UV/ PDA). Pokazalo se da ekstrakcijsko otapalo značajno utječe na koncentraciju fenola (p<0, 05). Najbolji ekstrakcijski kapacitet se postiže primjenom 50 % vodene otopine etanola. Vrijeme i temperatura ekstrakcije nisu značajnije utjecali na izolaciju ukupnih fenola. HPLC UV/PDA analizom identificirano je 5 fenolnih kiselina: klorogenska, kafeinska, p-kumarinska, p-hidroksibenzojeva kiselina i galna kiselina.

mikrovalna ekstrakcija; talog vina; polifenoli; zelena kemija; antioksidansi

nije evidentirano

engleski

Microwave-assisted extraction of polyphenols from wine percipitate varieties Zilavka under elevated pressure

nije evidentirano

microwave extraction; wine percipitate; polyphenols; green chemistry; antioxidants

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

19.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Biotehnologija