Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 605782

Hematološki profil konja s endotoksemijom


Horvat, Željko; Samardžija, Marko; Bedrica, Ljiljana; Svetina, Ante
Hematološki profil konja s endotoksemijom // Veterinarska stanica, 43 (2012), 6; 459-464 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 605782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hematološki profil konja s endotoksemijom
(Haematological Profile in Endotoxaemia of Horses)

Autori
Horvat, Željko ; Samardžija, Marko ; Bedrica, Ljiljana ; Svetina, Ante

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 43 (2012), 6; 459-464

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
konj ; endotoksemia ; hematološki profil
(horse ; endotoxaemia ; haematological profile)

Sažetak
Hematološki profil 24 konja s endotoksemijom istraživan je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Srednje su vrijednosti hematoloških pokazatelja dobivene u zdravih konja uzete kao kontrolne vrijednosti. Individualne vrijednosti u krvi bolesnih konja znatno su varirale, što je vjerojatno povezano s fazom bolesti te stupnjem intoksikacije. Međutim, ustanovljene su konstantne vrijednosti eritrocitnih i leukocitnih parametara u bolesnih konja. Najizraženiji je nalaz porast koncentracije hemoglobina u 71% bolesnih konja, iako je u 80% tih konja broj eritrocita bio u fiziološkim granicama. Činjenica da povećana koncentracija hemoglobina u volumnoj jedinici krvi nijesukladna s brojem eritrocita, upućuje na parcijalnu hemolizu. Smanjen je broj eritrocita vjerojatno maskiran hemokoncentracijom pa se stoga pojavljuje povećan broj eritrocita. Hipotezu da se hemokoncentracija događa paralelno s hemolizom potkrepljuju česti klinički nalazi hemoglobinurije i ikterusa u konja s endotoksemijom. Najizraženiji nalaz u bijeloj krvnoj slici bila je neutrofilija sa skretanjem ulijevo (46, 8%), koja nije uvijek praćena leukocitozomm, ali se često događa istovremeno s ubrzanom sedimentacijom. Suprotno tome, smanjen broj leukocita nađen je u 21% konja, dok je u 29% konja broj leukocita bio u fiziološkim granicama. Sasvim različite pa čak i kontradiktorne individualne promjene u ukupnom i diferencijalnom broju leukocita konzistentne su s bifazičnim odgovorom organizma na intoksikaciju, tj. inicijalnu leukopeniju slijedi neutrofilna leukocitoza. Sukladno tome, smanjen, fiziološki ili povećan broj leukocita može biti povezan s različitom fazom endotoksemije u kojoj su bolesni konji primljeni na Kliniku. Od svih nalaza, najznačajnija promjena u bolesnih konja s endotoksemijom bila je odsutnost i smanjenje broja eozinofilnih leukocita u krvnom razmazu (83%), što je sukladno s pojavom stresa i općim adaptacijskim sindromom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0532052-2040 - Značaj kontrole puerperija u poboljšanju reproduktivne učinkovitosti krava (Dobranić, Tomislav, MZOS)
053-0532265-2231 - Uloga antioksidacijskih enzima i lipoproteina u plodnosti krava i krmača (Bedrica, Ljiljana, MZOS)

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljiljana Bedrica (autor)

Avatar Url Marko Samardžija (autor)

Avatar Url Ante Svetina (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Horvat, Željko; Samardžija, Marko; Bedrica, Ljiljana; Svetina, Ante
Hematološki profil konja s endotoksemijom // Veterinarska stanica, 43 (2012), 6; 459-464 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Horvat, Ž., Samardžija, M., Bedrica, L. & Svetina, A. (2012) Hematološki profil konja s endotoksemijom. Veterinarska stanica, 43 (6), 459-464.
@article{article, year = {2012}, pages = {459-464}, keywords = {horse, endotoxaemia, haematological profile}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {43}, number = {6}, issn = {0350-7149}, title = {Haematological Profile in Endotoxaemia of Horses}, keyword = {horse, endotoxaemia, haematological profile} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Index veterinarius, Veterinary Bulletin, Global Health, VetMed Resource

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font