Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 605708

Okratoksin A - Kontaminant hrane i hrane za životinje


Perši, Nina; Pleadin, Jelka; Kovačević, Dragan
Okratoksin A - Kontaminant hrane i hrane za životinje // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (2012), 6; 487-496 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Okratoksin A - Kontaminant hrane i hrane za životinje
(Ochratoxin A – A Contaminant of Food and Feed)

Autori
Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Kovačević, Dragan

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 43 (2012), 6; 487-496

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Okratoksin A; hrana; hrana za životinje
(Ochratoxin A; food; feed)

Sažetak
Okratoksin A (OTA) je sekundarni toksični metabolit kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. OTA kontaminira poljoprivredne usjeve i može biti prisutan u žitaricama te proizvodima životinjskog podrijetla proizvedenim iz kontaminiranih sirovina. Uvršten je u skupinu mogućih ljudskih karcinogena (skupina 2B) s nefrotoksičnim, neurotoksičnim, mutagenim, karcinogenim, teratogenim i imunosupresijskim djelovanjem. Upravo zbog moguće prirodne kontaminacije žitarica i krmnih smjesa namijenjenih hranidbi životinja za proizvodnju mesa te mogućeg izravnog unošenja u organizam čovjeka putem kontaminirane hrane, OTA predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životinja. U okviru Državnog programa monitoringa rezidua i Državnog plana službenih kontrola i monitoringa hrane za životinje provodi se nadzor kontaminacije mikotoksinima, uključujući i OTA. Međutim, u našem zakonodavstvu nije propisana najveća dopuštena količina (NDK) OTA u mesu i proizvodima od mesa, za razliku od pojedinih zemalja Europske Unije koje zanavedenu kategoriju hrane te količine imaju propisane, a nije propisana ni NDK u hrani za životinje. U cilju zaštite zdravlja potrošača, nužna su daljnja ispitivanja kumulacije OTA u različitim vrstama hrane i hrane za životinje te provođenje sustavnog nadzora ovog kontaminanta uz definirane dopuštene količine i primjenu kvantitativnih analitičkih metoda u određivanju ostataka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Index Veterinarius
  • Veterinary Bulletin
  • Global Health
  • VetMed Resource