Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 605150

Recepcija slavenskih usmenih tradicija u časopisu "Kolo"


Banov, Estela
Recepcija slavenskih usmenih tradicija u časopisu "Kolo" // Riječki filološki dani. Zbornik radova s Međunarodnoga znanstvenog skupa Riječki filološki dani održanoga u Rijeci od 22. do 24. studenoga 2012. / Stolac, Diana (ur.).
Rijeka: Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2014. str. 77-88 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Recepcija slavenskih usmenih tradicija u časopisu "Kolo"
(The Reception of Slavic Oral Traditions in the Journal "Kolo")

Autori
Banov, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Riječki filološki dani. Zbornik radova s Međunarodnoga znanstvenog skupa Riječki filološki dani održanoga u Rijeci od 22. do 24. studenoga 2012. / Stolac, Diana - Rijeka : Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2014, 77-88

ISBN
978-953-7975-04-3

Skup
Međunarodni znanstveni skup Riječki filološki dani 9

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 22.-24.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Slavenski folklor ; časopisi ; ilirizam
(Slavic folkl traditions ; journals ; Illyrian movement)

Sažetak
Filološka smotra Kolo koja je pokrenuta s podnaslovom "članci za literaturu, umětnost i narodni život" izlazila je od 1842. – 1853. godine te je tijekom tog jedanaestogodišnjeg razdoblja u nejednakim vremenskim rasponima objavljeno devet knjiga. Sam izbor imena tradicijskog folklornog plesa u naslovu i isticanje narodnog života u podnaslovu upućivali su na urednički koncept uvažavanja tradicijske kulture i usmene književnosti kao onog njezinog segmenta koji je svojim verbalnim aspektom najbliži časopisnom tiskanom mediju. Slavenska i europska urednička orijentacija časopisa te suradnici i dopisnici s književnim, kulturnim i folklorističkim prilozima iz vodećih središta onodobne slavistike pridonijeli su međunarodnoj razmjeni ideja, osobito unutar srednjoeuropskog kulturnog kruga, a specifičan romantičarski folklorizam koji je obilježio sve brojeve Kola poticajno je djelovao na književnu i znanstvenu produkciju. U radu će se prezentirati sadržajna analiza ove periodičke publikacije romantičarskog razdoblja s osvrtom na prisutnost zapisa usmene građe, teorijske poglede na zapisivanje i relaciju usmene književnosti i narodnog života te folklorističke aspekte književnih tekstova i prijevoda objavljenih u Kolu s ciljem revalorizacije njegova mjesta u hrvatskoj i europskoj folklorističkoj i etnografskoj produkciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
13.04.1.3.20

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)