Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 604687

Od nesigurnosti do nesigurnosti: rad i zaposlenost u kulturnim i kreativnim industrijama


Primorac, Jaka
Od nesigurnosti do nesigurnosti: rad i zaposlenost u kulturnim i kreativnim industrijama // Revija za sociologiju, 42 (2012), 1; 5-30 doi:10.5613/rzs.42.1.1 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 604687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Od nesigurnosti do nesigurnosti: rad i zaposlenost u kulturnim i kreativnim industrijama
(From Insecurity to Insecurity: Work and Employment in Cultural and Creative Industries)

Autori
Primorac, Jaka

Izvornik
Revija za sociologiju (0350-154X) 42 (2012), 1; 5-30

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
kulturne industrije; kreativne industrije; kreativna ekonomija; rad; zaposlenost; informacijsko-komunikacijske tehnologije; kulturni radnik/ca
(cultural industries; creative industries; creative economy; work; employment; information and communication technologies; cultural worker)

Sažetak
U članku se analiziraju ključni aspekti rada i zaposlenosti u kulturnim i kreativnim industrijama. Nakon pregleda posebnosti kulturnih i kreativnih industrija od važnosti za razvoj rada i zaposlenosti, problematiziran je i utjecaj informacijsko-komunikacijskih tehnologija na njihove promjene pri čemu se ističe i pojava participacijskih modela rada i suradnje. U članku se nadalje iznosi podjela kulturnih radnika/ca, zatim se pruža pregled oblika zaposlenosti u kulturnim i kreativnim industrijama, pri čemu se atipična zaposlenost ističe kao dominantna. Kulturni radnici/e se susreću s nejednakostima koje se očituju u odnosu na rod, klasu, godine te etničku pripadnost. U članku je posebna pozornost posvećena prikazu rodne nejednakosti u radu i zaposlenosti u europskim kulturnim i kreativnim industrijama. Nesigurnosti rada i zaposlenosti u tom su području problematizirane kroz koncept prekarnosti koji je sve dominantniji u eksplikacijama suvremenih radnih promjena. U članku je pokazano da koncept prekarnosti ne može obuhvatiti sve specifičnosti simboličke naravi kulturnih proizvoda i dinamičnosti kulturnih i kreativnih industrija kao institucija simboličke proizvodnje. Zaključni dio pokazuje da su potrebna detaljnija istraživanja koja bi obuhvatila sve aspekte kompleksnosti rada u kulturnim i kreativnim industrijama i koja bi pridonijela boljem ocrtavanju svih njegovih kontradikcija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
017-0171685-0806 - Globalni utjecaji i lokalne kulturne promjene (Švob-Đokić, Nada, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut za razvoj i međunarodne odnose

Profili:

Avatar Url Jaka Primorac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada doi Hrčak Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Primorac, Jaka
Od nesigurnosti do nesigurnosti: rad i zaposlenost u kulturnim i kreativnim industrijama // Revija za sociologiju, 42 (2012), 1; 5-30 doi:10.5613/rzs.42.1.1 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Primorac, J. (2012) Od nesigurnosti do nesigurnosti: rad i zaposlenost u kulturnim i kreativnim industrijama. Revija za sociologiju, 42 (1), 5-30 doi:10.5613/rzs.42.1.1.
@article{article, author = {Primorac, J.}, year = {2012}, pages = {5-30}, DOI = {10.5613/rzs.42.1.1}, keywords = {kulturne industrije, kreativne industrije, kreativna ekonomija, rad, zaposlenost, informacijsko-komunikacijske tehnologije, kulturni radnik/ca}, journal = {Revija za sociologiju}, doi = {10.5613/rzs.42.1.1}, volume = {42}, number = {1}, issn = {0350-154X}, title = {Od nesigurnosti do nesigurnosti: rad i zaposlenost u kulturnim i kreativnim industrijama}, keyword = {kulturne industrije, kreativne industrije, kreativna ekonomija, rad, zaposlenost, informacijsko-komunikacijske tehnologije, kulturni radnik/ca} }
@article{article, author = {Primorac, J.}, year = {2012}, pages = {5-30}, DOI = {10.5613/rzs.42.1.1}, keywords = {cultural industries, creative industries, creative economy, work, employment, information and communication technologies, cultural worker}, journal = {Revija za sociologiju}, doi = {10.5613/rzs.42.1.1}, volume = {42}, number = {1}, issn = {0350-154X}, title = {From Insecurity to Insecurity: Work and Employment in Cultural and Creative Industries}, keyword = {cultural industries, creative industries, creative economy, work, employment, information and communication technologies, cultural worker} }

Časopis indeksira:


 • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


 • Central and East European Online Library - CEEOL
 • International Bibliography of the Social Sciences (IBSS)
 • Sociological Abstracts
 • Worldwide Political Science Abstracts
 • SCOPUS
 • SocINDEX


Citati:

  Contrast
  Increase Font
  Decrease Font
  Dyslexic Font