Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 604198

Povezanost privrženosti obitelji i prijateljima sa socijalnom anksioznosti adolescenata


Tušek, Vesna; Raboteg-Šarić, Zora; Šakić, Marija
Povezanost privrženosti obitelji i prijateljima sa socijalnom anksioznosti adolescenata // Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko psihološko društvo, 2012. str. 123-123 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Povezanost privrženosti obitelji i prijateljima sa socijalnom anksioznosti adolescenata
(The relationship between attachment to family and friends and social anxiety in adolescents)

Autori
Tušek, Vesna ; Raboteg-Šarić, Zora ; Šakić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo, 2012, 123-123

ISBN
9789535507918

Skup
20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 07.-10.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Privrženost obitelji; privrženost prijateljima; socijalna anksioznost
(Attachment to family; attachment to friends; social anxiety)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos različitih dimenzija privrženosti obitelji i stilova privrženosti prijateljima sa socijalnom anksioznosti u adolescenata. U istraživanju su sudjelovala 253 učenika srednjih škola (121 djevojka i 132 mladića), u dobi od 14 do 19 godina. Privrženost u odnosu s članovima obitelji mjerena je modificiranom verzijom Brennanovog Inventara iskustava u bliskim vezama (Kamenov i Jelić, 2003), privrženost prijateljima Skalom adolescentske privrženosti prijateljima (Wilkinson, 2008), a socijalna anksioznost Skalom socijalne anksioznosti za adolescente (La Greca i Lopez, 1998). Rezultati su pokazali da se djevojke i mladići ne razlikuju značajno s obzirom na dimenzije i tipove privrženosti članovima obitelji, ali djevojke pokazuju značajno izraženiju sigurnu privrženost prijateljima nego mladići. U usporedbi s mladićima, djevojke u znatno većoj mjeri doživljavaju strah od negativne evaluacije i općenito su socijalno anksioznije, dok razlike između djevojaka i mladića u izbjegavanju i uznemirenosti u socijalnim situacijama i odnosima nisu značajne. Korelacijska analiza pokazala je da je socijalna anksioznost adolescenata pozitivno povezana s anksioznom i izbjegavajućom privrženosti roditeljima te s nesigurnom privrženosti prijateljima. Provedene su multiple regresijske analize u kojima su kriteriji bili strah od negativne evaluacije, socijalno izbjegavanje i uznemirenost te ukupni rezultat na mjeri socijalne anksioznosti, a prediktori spol i pokazatelji privrženosti članovima obitelji i prijateljima. Rezultati tih analiza pokazuju da su adolescenti koji imaju izraženiju anksioznu i izbjegavajuću privrženost članovima obitelji te nesigurnu privrženost prijateljima u većoj mjeri zabrinuti zbog negativne evaluacije, skloniji socijalnom izbjegavanju i uznemirenosti te općenito socijalno anksiozniji. Nesigurna privrženost prijateljima općenito se pokazala najboljim prediktorom socijalne anksioznosti adolescenata. Rezultati istraživanja razmatraju se u kontekstu uloge odnosa s roditeljima i vršnjacima u psihosocijalnoj prilagodbi i dobrobiti adolescenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941558-1527 - Odrednice roditeljstva, obiteljski odnosi i psihosocijalna dobrobit djece (Zora Raboteg-Šarić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb