Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 604191

Reduktivna eliminacija halogenida s fenola organskim radikalima u vodenim otopinama


Matasović, Brunislav; Bonifačić Marija
Reduktivna eliminacija halogenida s fenola organskim radikalima u vodenim otopinama // Knjiga sažetaka: VII. susret mladih kemijskih inženjera / Sander, Aleksandra ; Prlić Kardum, Jasna (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 77-77 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Reduktivna eliminacija halogenida s fenola organskim radikalima u vodenim otopinama
(Reductive elimination of halogenides from phenols by organic radicals in aqueous solutions)

Autori
Matasović, Brunislav ; Bonifačić Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka: VII. susret mladih kemijskih inženjera / Sander, Aleksandra ; Prlić Kardum, Jasna - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 77-77

ISBN
978-953-6470-37-2

Skup
VII. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21-22.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Radioliza; dehalogenacija; fenol; radikali
(Radiolysis; dehalogenation; phenol; radicals)

Sažetak
Istraživano je dehalogeniranje jodiranih, bromiranih i kloriranih fenola pomoću C- centriranih radikala etanola, metanola i metanoata u vodenim otopinama bez prisustva kisika. Za stvaranje radikala korištena je gama-radioliza, a koncentracija nastaloga halogenida mjerena je ionskom kromatografijom. Nađeno je da alkoholni radikali eliminiraju jodid iz jodfenola tek ukoliko se u otopinu doda natrijev hidrogenkarbonat pa, zbog prisutnosti alkohola kao donora vodikovih atoma, dolazi do lančane reakcije. Limit se postiže kod koncentracije NaHCO3 od 10 mmol dm-3. Efekt je protumačen termodinamičkom promjenom naravi reakcije redukcije iz endotermne u egzotermnu, a mehanizam pripisan spregnutom prijenosu elektrona i protona pri čemu hidrogenkarbonatni anion služi kao akceptor protona. Lančana je reakcija primijećena i kada kao reducens služi CO2-radikal, a kao donor vodikovih atoma metanoat. U ovom slučaju redukcija se odvija mehanizmom jednoelektronskog prijenosa. Duljina lanca u svim slučajevima ovisi o brzini obnavljanja reducirajućih radikala u propagacijskom koraku lančane reakcije. Riječ je o konstanti brzine reakcije prijelaza vodikova atoma s metanola, etanola ili metanoata pomoću radikala C6H4OH koji nastaju nakon dehalogeniranja. Iz prinosa jodida pri stalnoj dozi gama-zračenja (stalna brzina stvaranja radikala), procijenjene su vrijednosti tih konstanti kao 6 dm3 mol-1 s-1 za metanol, 140 dm3 mol-1 s-1 za etanol i 2100 dm3 mol-1 s-1 za metanoat. Nijedan od ispitivanih radikala nije se pokazao dovoljno jakim reducensom za uspješno dehalogeniranje bromiranih i kloriranih fenola.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb