Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 604073

Populacijska struktura otoka Raba procijenjena analizom kompleksnih fenotipskih svojstava


Pribačić Ambrožić, Vanda
Populacijska struktura otoka Raba procijenjena analizom kompleksnih fenotipskih svojstava 2012., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Populacijska struktura otoka Raba procijenjena analizom kompleksnih fenotipskih svojstava
(Population Structure of the Island of Rab Estimated by the Analysis of Complex Phenotypic Traits)

Autori
Pribačić Ambrožić, Vanda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16. 07.

Godina
2012

Stranica
158

Mentor
Smolej Narančić, Nina

Ključne riječi
Kompleksna fenotipska svojstva; otok Rab; populacijska struktura
(Complex phenotypic traits; island of Rab; population structure)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja populacijske strukture stanovništva otoka Raba dobiveni analizom kompleksnih fenotipskih svojstava (antropometrijskih, fizioloških i biokemijskih) na uzorku od 601 odrasle osobe (u dobi između 18 i 75 godina života) iz rapskih otočkih mjesta Banjola, Barbata, Lopara, Raba i Supetarske Drage. Fenotipska svojstva analizirana u radu odabrana su prema uputama Internacionalnog biološkog programa (IBP) i izmjerena standardnim tehnikama i instrumentarijem. Cilj rada je bio proučiti populacijsku strukturu stanovništva otoka Raba kako bi se dao prilog tumačenju njegove mikroevolucije. Provedeno istraživanje pokazalo je varijabilnost današnjeg stanovništva otoka Raba koja je utvrđena nizom biostatističkih analiza. Heterogenost među subpopulacijama koje odgovaraju stanovništvu ispitivanih naselja prisutna je u prostoru antropometrijskih varijabli tijela kao ekolabilnijih svojstava te u prostoru antropometrijskih varijabli glave kao ekostabilnijih svojstava. Procjena heterogenosti za fiziološka i biokemijska svojstva također je istakla postojanje različitosti među subpopulacijama otoka Raba. Diskriminacijska analiza za sva ispitivana kompleksna fenotipska svojstva odvojila je populacije Lopara i Barbata. Dobiveni nalaz biološke varijabilnosti unutar populacije otoka Raba u skladu je s povijesnim podacima o naseljavanju iz različitih područja s kopna i u različitim vremenskim razdobljima te onima o njihovoj reproduktivnoj izolaciji pri čemu su subpopulacije otoka zadržale svoja distinktivna biološka obilježja. Rezultati procjene bioloških udaljenosti između subpopulacija otoka Raba ukazuju na izdvajanje populacije mjesta Rab za gotovo sva ispitivana svojstva. Procjena bioloških udaljenosti između stanovništva otoka Raba kao jedinstvene populacije i populacijskih skupina s drugih otoka pokazala je kako je populacija otoka Raba, uz Hvar i Vis, specifična i biološki udaljena od populacija drugih dalmatinskih otoka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
196-1962766-2747 - Kompleksna obilježja i zdravlje stanovništva od djetinjstva do duboke starosti (Nina Smolej-Narančić, )
196-1962766-2751 - Populacijska struktura Hrvatske - antropogenetički pristup (Pavao Rudan, )
Pavao Rudan Populacijska struktura Hrvatske-antropogenetički pristup

Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Vanda Pribačić Ambrožić, (305554)