Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 603759

SHELLFISH FARMING AND PREPARATION FOR THE MARKET


Gavrilović, Ana; Jug-Dujaković, Jurica; Skaramuca, Boško
SHELLFISH FARMING AND PREPARATION FOR THE MARKET // Proceedings of the V International Conference „Aquaculture anf Fishery“ / Marković, Zoran (ur.).
Belgrade-Zemun, Serbia: Faculty of Agriculture, 2011. str. 174-179 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
SHELLFISH FARMING AND PREPARATION FOR THE MARKET

Autori
Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Skaramuca, Boško

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Proceedings of the V International Conference „Aquaculture anf Fishery“ / Marković, Zoran - Belgrade-Zemun, Serbia : Faculty of Agriculture, 2011, 174-179

Skup
V International Conference „Aquaculture anf Fishery“

Mjesto i datum
Beograd, Srbija, 01-03.06.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Shellfish farming; oyster; mussel; depuration

Sažetak
This paper presents a brief overview of shellfish production on the Eastern Adriatic Coast. The two main farmed species are the oyster Ostrea edulis, and the mussel Mytilus galloprovincialis, while other species are harvested from their natural populations. Production technologies, and the legal requirements for the marketing of the cultured shellfish, are also described. These considerations include the monitoring of shellfish production areas, the required marketing infrastructure (depuration and dispatch centers), and a description of the correct handling procedures for the shellfish after harvest.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Biotehnologija

Napomena
SAŽETAK Ovaj rad predstavlja kratki prikaz proizvodnje školjkašana istočnoj obali Jadrana. Na ovom se prostoru komercijalno uzgajaju dvije vrste školjkaša, kamenica Ostrea edulis i dagnja Mytilus galloprovincialis, dok se ostale vrste izlovljavaju iz prirodnih populacija. Pored tehnologije uzgoja, opisani su i zakonski uvjeti potrebni za plasman školjkaša na tržište. To su u prvom redu monitoring uzgojnih područja, potrebna infrastruktura (otpremni i depuracijski centri) i te pravilan postupak sa školjkašima nakon izlova.



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
275-0010501-0856 - Reproduktivne genetičke i uzgojne značajke organizama zanimljivih za marikulturu (Boško Skaramuca, )

Ustanove
Sveučilište u Dubrovniku