SHELLFISH FARMING AND PREPARATION FOR THE MARKET (CROSBI ID 592057)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Skaramuca, Boško
engleski
SHELLFISH FARMING AND PREPARATION FOR THE MARKET
This paper presents a brief overview of shellfish production on the Eastern Adriatic Coast. The two main farmed species are the oyster Ostrea edulis, and the mussel Mytilus galloprovincialis, while other species are harvested from their natural populations. Production technologies, and the legal requirements for the marketing of the cultured shellfish, are also described. These considerations include the monitoring of shellfish production areas, the required marketing infrastructure (depuration and dispatch centers), and a description of the correct handling procedures for the shellfish after harvest.
shellfish farming; oyster; mussel; depuration
SAŽETAK Ovaj rad predstavlja kratki prikaz proizvodnje školjkašana istočnoj obali Jadrana. Na ovom se prostoru komercijalno uzgajaju dvije vrste školjkaša, kamenica Ostrea edulis i dagnja Mytilus galloprovincialis, dok se ostale vrste izlovljavaju iz prirodnih populacija. Pored tehnologije uzgoja, opisani su i zakonski uvjeti potrebni za plasman školjkaša na tržište. To su u prvom redu monitoring uzgojnih područja, potrebna infrastruktura (otpremni i depuracijski centri) i te pravilan postupak sa školjkašima nakon izlova.
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
174-179.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of the V International Conference „Aquaculture anf Fishery“
Marković, Zoran
Beograd: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
V International Conference „Aquaculture anf Fishery“
predavanje
01.06.2011-03.06.2011
Beograd, Srbija