Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 603731

The influence of environmental parameters on the growth and meat quality of the Mediterranean mussel Mytilus galloprovincialis (Mollusca: Bivalvia)


Gavrilović, Ana; Jug-Dujaković, Jurica; Marinović Bonačoć, Anika; Conides, Alexis; Bonačić, Kruno; Ljubičić, Ana; Van Gorder, Steven
The influence of environmental parameters on the growth and meat quality of the Mediterranean mussel Mytilus galloprovincialis (Mollusca: Bivalvia) // AACL Bioflux, 4 (2011), 5; 573-583 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
The influence of environmental parameters on the growth and meat quality of the Mediterranean mussel Mytilus galloprovincialis (Mollusca: Bivalvia)

Autori
Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Marinović Bonačoć, Anika ; Conides, Alexis ; Bonačić, Kruno ; Ljubičić, Ana ; Van Gorder, Steven

Izvornik
AACL Bioflux (1844-8143) 4 (2011), 5; 573-583

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mediterranean mussel ; condition index ; enviromental parameters ; meat quality ;

Sažetak
In this study, changes of average monthly values of the condition index of Mediterranean mussel M. galloprovincialis were investigated at seven different locations in the area of Bay of Mali Ston, in the period from November 2008 to December 2009, as well as their relationship with the variation of monthly values of ecological parameters (salinity, temperature, total, organic and inorganic particulate matter). Concentrations of organic and inorganic particulate matter had the highest influence on the condition index at all locations, what indicates the importance of food availability, but also its usability that is influenced by the relation between the concentration of organic and inorganic particulate matter. Mean monthly values of meat indices of mussels at all locations showed statistically significant spatial and temporal variations. This fact indicates that it is necessary to investigate variations of the meat quality at number different locations within the same geografical area. That should be the way for the selection of the production locations within the larger farming areas, and for the strategical organization of the production in order to prolong the market supply with the high quality product. A significant statistical difference was recorded by comparison of the mean monthly values of meat indices with the regard to the dept (1 and 4 m) at different locations. The statistically significant differences in the meat quality of the Mediterranean mussel at the same location at different depths determined during our research, represent a significant economical problem. Producers will have harvest size mussels of different market quality at the same location and the same production unit. This shows that there is a need for applying appropriate equipment and production methods.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Biotehnologija

Napomena
U ovom radu su istrazivane promjene srednjih mjesecnih vrijednosti indeksa kondicije dagnje Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) na sedam razlicitih postaja u podrucju Malostonskog zaljeva, te njihov odnos s promjenom srednjih mjesecnih vrijednosti ekoloskih cimbenika (salinitet, temperatura, ukupna (TPM), organska (POM) i anorganska (PIM) partikularna tvar) u razdoblju studeni 2008 – prosinac 2009. Najveći utjecaj na vrijednost oba njerena indeksa kondicije na svim istrazivanim postajama imale su koncentracije organske i anorganske partikularne tvari, sto ukazuje na cinjenicu da pored dostupnosti hrane, na njezinu iskoristivost znacajno utjece i odnos izmedju koncentracije POM i PIM. Srednje mjesecne vrijednosti oba mjerena indeksa kondicije dagnji na svim istrazivanim postajama pokazale su statisticki znacajne prostorne i vremenske varijacije. Navedeno ukazuje da je na svakom geografskom području potrebno istraziti varijacije kvalitete mesa na vise uzgojnih mjesta. Samo na ovaj nacin moguce je unutar veceg proizvodnog podrucja pravilno izabrati najkvalitetnije uzgojne postaje, strateski organizirati proizvodnju i produljiti razdoblje snabdjevanja trzista skoljkasima najbolje kvalitete mesa. Rezultati usporedbe srednjih mjesecnih vrijednosti oba mjerena indeksa kondicije s obzirom na dubinu uzorkovanja po pojedinacnim postajama (1 and 4 m) su pokazali postojanje statisticki znacajnih razlika. U vrijeme kada se kakvoci proizvoda na trzistu posvecuje izuzetna pozornost, cini se potrebnim istraziti tehnoloske mjere koje ce na istoj proizvodnoj jedinici omoguciti ujednaceniju kvalitetu. Kljucne rijeci: dagnja, indeks kondicije, cimbenici okolisa, kvaliteta mesa, temperatura, salinitet.



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
275-0010501-0856 - Reproduktivne genetičke i uzgojne značajke organizama zanimljivih za marikulturu (Boško Skaramuca, )

Ustanove
Sveučilište u Dubrovniku

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Scopus