Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nasilje nad djecom i među djecom (CROSBI ID 745173)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Bilić, Vesna ; Buljan Flander, Gordana ; Hrpka, Hana Nasilje nad djecom i među djecom / Matešić, Krunoslav (ur.). Jasrebarsko: Naklada Slap, 2012. 435..

Podaci o odgovornosti

Bilić, Vesna ; Buljan Flander, Gordana ; Hrpka, Hana

Matešić, Krunoslav

hrvatski

Nasilje nad djecom i među djecom

U uvodnom dijelu se raspravlja o vrstama, oblicima i raširenosti zlostavljanja, a potom analizira zlostavljanje djece tijekom povijesti i donosi pregled razvoja ideje o potrebi njihove zaštite. Nakon toga se obrazlažu teorijski modeli nasilnih roditeljskih ponašanja prema djeci te rizični i zaštitni čimbenici. U drugom dijelu se analiziraju tjelesno, emocionalno i seksualno zlostavljanje te zanemarivanje djece. U poglavlju o posebnim oblicima zlostavljanja govori se o fetalnom izlaganju alkoholu i drogama te sindromu tresenog djeteta. Nakon toga se obrazlaže izloženost djece nasilju u obitelji i manipulacija djecom pri razvodu roditelja. Posebna pozornost se posvećuje nasilju među vršnjacima te izloženost djece nasilju u medijima. Na kraju se analizira Münchausenovom sindromu preko posrednika. U poglavlju o zaštiti postupanju i prevenciji zlostavljanja govori se o zakonskoj regulativi i pravnoj zaštiti djece u Republici Hrvatskoj, te etičkim dilemama pri provođenju istraživanja nasilja nad djecom i među djecom. Posebna pozornost posvećena je prevenciji, a osobito preventivnim aktivnostima u odgojno-obrazovnim ustanovama. Na početku svake cjeline su poticaji za razmišljanje, a na kraju primjeri iz prakse i pitanja za njihovu analizu te pitanja i zadaci za ponavljanje. Sva poglavlja su ilustrirana originalnim crtežima zlostavljane djece.

nasilje nad djecom; zlostavljanje; vršnjačko nasilje; nasilje u medijima; prevencija; zaštita djece

nije evidentirano

engleski

Violence against children and among children

nije evidentirano

violence against children; child abuse; bullying; media violence; prevention; protection of children

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Jasrebarsko: Naklada Slap

435

2012.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-191-752-0

Povezanost rada

Pedagogija