Učinak dvije različite kulture na udio laktoze, kalcija i sinerezu ovčjeg jogurta tijekom pohrane (CROSBI ID 375514)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Paripović, Nikola
Pogačić, Tomislav
hrvatski
Učinak dvije različite kulture na udio laktoze, kalcija i sinerezu ovčjeg jogurta tijekom pohrane
U ovom radu je istražen utjecaj dvije različite mikrobne kulture na: udio laktoze, aktivnu kiselost, koncentraciju kalcija, koncentaciju mliječne kiseline, te na sinerezu tijekom pohrane ovčjeg jogurta od 21 dan. Uzorci su analizirani 1, 7, 14 i 21 dana pohrane. Istraživanje je obuhvatilo 30 uzorka jogurta: 15 uzoraka jogurta koji su proizvedeni DVS mikrobnom kulturom LBB (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ) i 15 uzoraka jogurta koji su proizvedeni DVS mikrobnom kulturom L81 (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ). Udjel laktoze određen je enzimatskom metodom, aktivna kiselost pH-metrom, kalcij titrimetrijskom metodom, mliječna kiselina metodom infracrvene spektrofotometrije, a sinereza je određena metodom centrifugiranja. Udjel laktoze u jogurtu proizvedenom dodatkom kulture LBB sa početnih 3, 31% smanjio na 1, 91%, dok se u jogurtu proizvedenom kulturom L81 njen udjel sa početnih 3, 1% smanjio na 1, 63% Ostali analizirani parametri kao što su aktivna kiselost, koncentracija kalcij, koncentracija mliječne kiseline, te predispozicija za sinerezu tijekom pohrane jogurta nisu pokazali statistički značajno odstupanje. Općenito, na osnovu utvrđenih rezultata kultura LBB za proizvodnju ovčjeg jogurta može se smatrati povoljnijom.
ovčji jogurt; aktivna kiselost; koncentracija kalcija; koncentracija mliječne kiseline; sinereza
nije evidentirano
engleski
The effect of two yoghurt culture on content of lactose, calcium and sineresis of sheep yoghurt during storage
nije evidentirano
sheep yogurt; active acidity; concentration of calcium; lactic acid concentration; syneresis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
16.11.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb