Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak dvije različite kulture na udio laktoze, kalcija i sinerezu ovčjeg jogurta tijekom pohrane (CROSBI ID 375514)

Ocjenski rad | diplomski rad

Paripović, Nikola Učinak dvije različite kulture na udio laktoze, kalcija i sinerezu ovčjeg jogurta tijekom pohrane / Pogačić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Paripović, Nikola

Pogačić, Tomislav

hrvatski

Učinak dvije različite kulture na udio laktoze, kalcija i sinerezu ovčjeg jogurta tijekom pohrane

U ovom radu je istražen utjecaj dvije različite mikrobne kulture na: udio laktoze, aktivnu kiselost, koncentraciju kalcija, koncentaciju mliječne kiseline, te na sinerezu tijekom pohrane ovčjeg jogurta od 21 dan. Uzorci su analizirani 1, 7, 14 i 21 dana pohrane. Istraživanje je obuhvatilo 30 uzorka jogurta: 15 uzoraka jogurta koji su proizvedeni DVS mikrobnom kulturom LBB (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ) i 15 uzoraka jogurta koji su proizvedeni DVS mikrobnom kulturom L81 (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ). Udjel laktoze određen je enzimatskom metodom, aktivna kiselost pH-metrom, kalcij titrimetrijskom metodom, mliječna kiselina metodom infracrvene spektrofotometrije, a sinereza je određena metodom centrifugiranja. Udjel laktoze u jogurtu proizvedenom dodatkom kulture LBB sa početnih 3, 31% smanjio na 1, 91%, dok se u jogurtu proizvedenom kulturom L81 njen udjel sa početnih 3, 1% smanjio na 1, 63% Ostali analizirani parametri kao što su aktivna kiselost, koncentracija kalcij, koncentracija mliječne kiseline, te predispozicija za sinerezu tijekom pohrane jogurta nisu pokazali statistički značajno odstupanje. Općenito, na osnovu utvrđenih rezultata kultura LBB za proizvodnju ovčjeg jogurta može se smatrati povoljnijom.

ovčji jogurt; aktivna kiselost; koncentracija kalcija; koncentracija mliječne kiseline; sinereza

nije evidentirano

engleski

The effect of two yoghurt culture on content of lactose, calcium and sineresis of sheep yoghurt during storage

nije evidentirano

sheep yogurt; active acidity; concentration of calcium; lactic acid concentration; syneresis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

16.11.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija