Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 603562

Kvaliteta odnosa u obitelji i odnosa s vršnjacima kao odrednice samopoštovanja adolescenata


Miljević, Tamara; Raboteg-Šarić, Zora; Merkaš, Marina
Kvaliteta odnosa u obitelji i odnosa s vršnjacima kao odrednice samopoštovanja adolescenata // Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko psihološko društvo, Hrvatska psihološka komora i Društvo psihologa Dubrovnik, 2012. str. 124-124 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kvaliteta odnosa u obitelji i odnosa s vršnjacima kao odrednice samopoštovanja adolescenata
(The quality of family relationships and relationships with peers as determinants of adolescent self-esteem)

Autori
Miljević, Tamara ; Raboteg-Šarić, Zora ; Merkaš, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo, Hrvatska psihološka komora i Društvo psihologa Dubrovnik, 2012, 124-124

ISBN
978-953-55079-1-8

Skup
20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 07.-10.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Privrženost roditeljima; privrženost vršnjacima; obiteljska kohezija; samopoštovanje; socijalna prihvaćenost; adolescencija
(Attachment to parents; attachment to peers; family cohesion; self-esteem; social acceptance; adolescence)

Sažetak
Dosadašnja istraživanja su pokazala kako se povezanosti obiteljskih i vršnjačkih odnosa sa različitim pokazateljima psihosocijalne dobrobiti djece mijenjaju tijekom razvoja. U adolescenciji odnosi adolescenta s roditeljima i vršnjacima doživljavaju različite promjene, a njihovi doprinosi psihosocijalnoj dobrobiti adolescenata različiti su u odnosu na ranija razvojna razdoblja. Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi u kojoj su mjeri obiteljska kohezija, privrženost roditeljima i privrženost vršnjacima povezani sa socijalnom prihvaćenosti i općim samopoštovanjem adolescenata. U istraživanju je sudjelovalo 221 adolescent (116 djevojaka) u dobi od 14 do 18 godina. Obiteljska kohezija mjerena je Skalom obiteljske kohezije (Bloom, 1985), privrženost majci, ocu i vršnjacima Inventarom privrženosti roditeljima i vršnjacima – Revidirana verzija (Armsden i Greenberg, 1987), a socijalna prihvaćenost i opće samopoštovanje Profilom samopercepcije za adolescente (Harter, 1988). Rezultati su pokazali kako se djevojke i mladići ne razlikuju u kvaliteti privrženosti majci i ocu, ali da djevojke u odnosu na mladiće imaju bolju kvalitetu privrženosti vršnjacima. Percipirana socijalna prihvaćenost u društvu vršnjaka kod adolescenata oba spola povezana je s kvalitetnijim odnosima privrženosti vršnjacima, a kod djevojaka i s većom privrženosti ocu. Nadalje, mladići koji su privrženiji očevima i odrastaju u kohezivnim obiteljima imaju više opće samopoštovanje. Djevojke koje imaju bolju kvalitetu odnosa privrženosti s oba roditelja i vršnjacima te odrastaju u kohezivnim obiteljima imaju više samopoštovanje. Provedene su stupnjevite regresijske analize s mjerama obiteljske kohezije, privrženosti roditeljima, privrženosti vršnjacima i socijalnom prihvaćenosti kao prediktorima te općim samopoštovanjem kao kriterijem u uzorcima djevojaka i mladića. Rezultati tih analiza pokazali su kako su socijalna prihvaćenost i privrženost majci značajni prediktori općeg samopoštovanja djevojaka, a socijalna prihvaćenost i privrženost ocu značajni prediktori općeg samopoštovanja mladića. Nalazi ovog istraživanja ukazuju na važnost odnosa s roditeljima i vršnjacima za samopoštovanje adolescenata te se o njima raspravlja s obzirom na praktične implikacije za rad s adolescentima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941558-1527 - Odrednice roditeljstva, obiteljski odnosi i psihosocijalna dobrobit djece (Zora Raboteg-Šarić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb