Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline (CROSBI ID 375503)

Ocjenski rad | diplomski rad

Džido, Ivana Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline / Andričić, Branka (mentor); Perinović, Sanja (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2012

Podaci o odgovornosti

Džido, Ivana

Andričić, Branka

Perinović, Sanja

hrvatski

Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline

U ovom radu proučavana je kinetika neizotermnekristalizacije poli(L-laktida) u kompozitu poli(L-laktid)/mljevene koštice masline. Neizotermna kristalizacija provedena je u temperaturnom području od 200 do 25°C pri različitim brzinama hlađenja pomoću diferencijalnog pretražnogkalorimetra. Primjenom Avramijevog, Ozawinog i Moovog modela određeni su parametri kinetike kristalizacije. Avramijeva analiza pokazala je postojanje dva mehanizmaneizotermne kristalizacije kod svih uzoraka. Ozawin i Moov model nisu se pokazali kao pouzdani modeli za određivanje kinetičkih parametara neizotermne kristalizacije PLLA. Aktivacijska energija kristalizacije PLLA određena je primjenomKissingerove, Augis-Bennetove, Takhorove i Friedmanove metode. Friedmanova metoda pokazala najboljom metodom jer ukazuje na složenost procesa kristalizacije uzoraka koja se uočila i Avramijevom analizom. Rezultati istraživanja pokazuju da udio mljevenih koštica masline, uvjeti kristalizacije i priroda polimerne matrice utječu na proces kristalizacije PLLA u kompozitima.

neizotermna kristalizacija; poli(L-laktid); mljevene koštice masline; kinetika kristalizacije

nije evidentirano

engleski

Crystallization of poly(L-lactide) in poly(L-lactide)/olive stone flour composites

nije evidentirano

nonisothermal crystallization; poly(L-lactide); olive stone flour; crystallization kinetics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

30.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo