Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline (CROSBI ID 375503)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Džido, Ivana
Andričić, Branka
Perinović, Sanja
hrvatski
Kristalizacija poli(L-laktida) u kompozitima poli(L-laktid)/mljevene koštice masline
U ovom radu proučavana je kinetika neizotermnekristalizacije poli(L-laktida) u kompozitu poli(L-laktid)/mljevene koštice masline. Neizotermna kristalizacija provedena je u temperaturnom području od 200 do 25°C pri različitim brzinama hlađenja pomoću diferencijalnog pretražnogkalorimetra. Primjenom Avramijevog, Ozawinog i Moovog modela određeni su parametri kinetike kristalizacije. Avramijeva analiza pokazala je postojanje dva mehanizmaneizotermne kristalizacije kod svih uzoraka. Ozawin i Moov model nisu se pokazali kao pouzdani modeli za određivanje kinetičkih parametara neizotermne kristalizacije PLLA. Aktivacijska energija kristalizacije PLLA određena je primjenomKissingerove, Augis-Bennetove, Takhorove i Friedmanove metode. Friedmanova metoda pokazala najboljom metodom jer ukazuje na složenost procesa kristalizacije uzoraka koja se uočila i Avramijevom analizom. Rezultati istraživanja pokazuju da udio mljevenih koštica masline, uvjeti kristalizacije i priroda polimerne matrice utječu na proces kristalizacije PLLA u kompozitima.
neizotermna kristalizacija; poli(L-laktid); mljevene koštice masline; kinetika kristalizacije
nije evidentirano
engleski
Crystallization of poly(L-lactide) in poly(L-lactide)/olive stone flour composites
nije evidentirano
nonisothermal crystallization; poly(L-lactide); olive stone flour; crystallization kinetics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
30.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split