Kemijska modifikacija mljevenih koštica masline (CROSBI ID 375502)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čorić, Zrinka
Perinović, Sanja
hrvatski
Kemijska modifikacija mljevenih koštica masline
U ovom radu provela se kemijska modifikacija mljevenih koštica masline esterifikacijom s maleinskim anhidridom u trajanju od 30, 60, 120 i 180 min. Primjenom infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom snimljeni su FT-IR spektri uzoraka s ciljem utvrđivanja reakcije esterifikacije. FT-IR spektri nemodificiranih i modificiranih mljevenih koštica masline pokazali su se izuzetno složenim. Infracrvena spektroskopija potvrdila je reakciju esterifikacije. Optimalno vrijeme esterifikacije je 120 min. Za daljnja istraživanja utjecaja uvjeta reakcije na stupanj esterifikacije mljevenih koštica masline nužno je doraditi postupak ekstrakcije acetonom kako bi se potpuno uklonio maleinski anhidrid iz modificiranog punila.
kemijska mofikacija; esterifikacija; mljevene koštice masline
nije evidentirano
engleski
Chemical modification of olive stone flour
nije evidentirano
chemical modification; esterification; olive stone flour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
31.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split