Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 603389

Odnosi adolescenata s roditeljima i vršnjacima


Raboteg-Šarić, Zora
Odnosi adolescenata s roditeljima i vršnjacima // Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko psihološko društvo, 2012. str. 117-117 (ostalo, domaća recenzija, sažetak)


Naslov
Odnosi adolescenata s roditeljima i vršnjacima
(Adolescent relationships with parents and peers)

Autori
Raboteg-Šarić, Zora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo, 2012, 117-117

ISBN
9789535507918

Skup
20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 07.-10.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Adolescenti; obiteljski odnosi; odnosi s vršnjacima; kontekst razvoja
(Adolescents; family relationships; peer relationships; developmental context)

Sažetak
Suvremena istraživanja dala su znatan doprinos razumijevanju razvoja adolescenata u različitom interpersonalnom i društvenom kontekstu. Ekološki pristup koji ističe interakciju osobe, konteksta razvoja i procesa koji utječu na razvoj potaknuo je istraživače u ovom području da proučavaju razvoj u adolescenciji u različitim kontekstima. Odnosi s roditeljima, prijateljima i širom grupom vršnjaka u adolescenciji se znatno razlikuju od takvih odnosa u djetinjstvu i prolaze kroz promjene od rane do kasne adolescencije. Adolescenti uspostavljaju sve ravnopravnije odnose s roditeljima, te istovremeno postaju sve više neovisni i provode više vremena s vršnjacima. Istraživanja koja pokazuju da roditelji i dalje imaju važnu ulogu u razvoju u adolescenciji potaknula su sve veći interes za proučavanjem interpersonalnih odnosa u adolescenciji sa stajališta teorije privrženosti. Istraživanja privrženosti u adolescenciji proširuju se proučavanjem ne samo odnosa adolescenata s oba roditelja, nego i njihovih romantičnih odnosa i odnosa s prijateljima. Bliski i podržavajući odnosi s roditeljima i prijateljima djeluju na sličan način na psihosocijalni razvoj adolescenata, pridonoseći pozitivnom razvoju te razvoju socijalnih kompetencija i samoregulirajućih mehanizama koji su važni za odupiranje negativnim utjecajima vršnjaka. Cilj ovog simpozija je okupiti radove u kojima se istražuju veze između različitih iskustava adolescenata u obiteljskom i vršnjačkom kontekstu, kao i njihova aktivna uloga u ovim procesima. U radovima u okviru simpozija proučava se na koji način su ova dva socijalizacijska sustava povezana, kakva je percepcija djece i roditelja o njihovim odnosima i kako ih usklađuju u ovom osjetljivom razdoblju, na koji način je kvaliteta odnosa u obitelji povezana s kvalitetom odnosa koje adolescenti ostvaruju s vršnjacima i kakve posljedice takvi odnosi imaju za psihosocijalni razvoj adolescenata. Istraživanja također ukazuju na razlike u obrascima odnosa djece i roditelja istog i suprotnog spola, kao i na razlike u odnosima djevojaka i mladića s vršnjacima. Analizirajući istovremeno odnose adolescenata s obitelji i vršnjacima ovi radovi pridonose boljem razumijevanju njihovog relativnog utjecaja na razvoj te otvaraju niz pitanja o tome kojim procesima se može objasniti njihovo zajedničko djelovanje i kakve su posljedice za razvoj adolescenata kada oni nisu sukladni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941558-1527 - Odrednice roditeljstva, obiteljski odnosi i psihosocijalna dobrobit djece (Zora Raboteg-Šarić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zora Raboteg-Šarić, (99796)