Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske (CROSBI ID 375469)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Segarić, Mirta
Panjkota Krbavčić, Ines
hrvatski
Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske
Celijakija je kronična bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica trajne nepodnošljivosti glutena. Oboljeli pripadaju rizičnoj skupini za malapsorpciju, te unatoč strogoj bezglutenskoj dijeti često imaju neadekvatan prehrambeni status. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću prehrane, nutritivni status i antropometrijske parametre žena oboljelih od celijakije koje su na strogoj bezglutenskoj dijeti. Istraživanjem je obuhvaćeno 40 osoba, ženskog spola, oboljelih od celijakije, u dobi od 19 do 69 godina s prebivalištem na području Republike Hrvatske. Ispitanice su s obzirom na regiju u kojoj žive bile podijeljene u dvije skupine, mediteranska regija i kontinentalna regija. Kakvoća prehrane procijenjena je na temelju sedmodnevnog dnevnika prehrane uz vaganje te uz pomoć Mediteranskog indeksa kakvoće prehrane. Analizom sedmodnevnog dnevnika prehrane utvrđeno je da je bezglutenska prehrana ispitanica s celijakijom neuravnotežena i manjkava s obzirom na pojedine nutrijente. Mediteranskim indeksom nije utvrđena statistički značajna razlika u kakvoći prehrane između regija.
celijakija; kakvoća prehrane; mediteranski indeks
nije evidentirano
engleski
DIET QUALITY IN CROATIAN CELIAC WOMEN FROM MEDITERRANEAN AND CONTINENTAL REGION
nije evidentirano
celiac disease; dietary pattern; Mediterranean Diet Quality Index
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
05.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb