Utjecaj spola na klaoničke pokazatelje paške janjadi (CROSBI ID 187601)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Mioč, Boro ; Držaić, Valentino ; Vnučec, Ivan ; Barać, Zdravko ; Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna
hrvatski
Utjecaj spola na klaoničke pokazatelje paške janjadi
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj spola na klaoničke pokazatelje, mjere trupa, boju mesa mjerenu na svježem presjeku mišićnih regija m. longissimus dorsi (MLD) i m. rectus abdominis (MRA) te kemijski sastav i pH vrijednost mesa janjadi paške ovce. Iako paška ovca pripada skupini pasmina kombiniranih proizvodnih odlika, primarno je namijenjena proizvodnji mlijeka, dok je meso sisajuće janjadi drugi važan proizvod paškim ovčarima za stjecanje dohotka. Glavni razlog klanja mlade i lagane janjadi („sa sise“) na otoku Pagu je raniji početak mužnje i iskorištavanje vrha laktacije za proizvodnju mlijeka koje se uglavnom prerađuje u poznati paški sir. Predmetnim istraživanjem bilo je obuhvaćeno ukupno 112 paške janjadi (66 muške i 46 ženske) zaklane pri prosječnoj dobi od 33 dana. Nije utvrđen statistički značajan utjecaj spola na masu trupa, randman te mase pojedinih unutarnjih organa zaklane janjadi (P>0, 05). Unatoč ujednačenoj razvijenosti trupa, trupovi muške paške janjadi bili su statistički značajno dublji od trupova ženske janjadi. Uz to je u trupovima muške janjadi utvrđena niža pH vrijednost mesa i veće L* vrijednosti MLD-a i MRA iako razlike nisu bile statistički značajne (P>0, 05). U trupovima ženske janjadi utvrđena je značajno (P<0, 05) veća b* vrijednost MRA u odnosu na mušku. Spol janjadi nije značajno utjecao na osnovni kemijski sastav MLD-a.
paška janjad; klaonički pokazatelji; pH vrijednost; boja mesa; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Effect of sex on slaughter traits of Pag sheep lambs
nije evidentirano
Pag sheep lambs; slaughter traits; pH value; meat colour; chemical composition
nije evidentirano