Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602522

Senzorna svojstva vina proizvedena od klonskih kandidata kultivara Kraljevina


Puhelek, Ivana; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Mihaljević Žulj, Marin; Jeromel, Ana
Senzorna svojstva vina proizvedena od klonskih kandidata kultivara Kraljevina // Glasnik zaštite bilja, 5 (2012), 100-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Senzorna svojstva vina proizvedena od klonskih kandidata kultivara Kraljevina
(Sensory traits of wine produced from clone candidates of Kraljevina cultivar)

Autori
Puhelek, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Mihaljević Žulj, Marin ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5 (2012); 100-108

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kraljevina; klonska selekcija; organske kiseline
(Kraljevina; clonal selection; organic acids)

Sažetak
Kultivar Kraljevina je hrvatska autohtona sorta koja se tradicionalno uzgaja na području sjeverozapadne Hrvatske. Od 2003. godine taj je kultivar uključen u postupak klonske selekcije unutar projekta “Klonska selekcija cv. Kraljevina”. U početnoj fazi istraživanja odabrani su i temeljem pozitivne fenotipske varijabilnosti izdvojeni trsovi na kojima su tijekom narednih godina provođena fenotipska opažanja, a temeljem dobivenih rezultata 24 elitna matična trsa vegetativno su razmnoženi i posađeni u kolekciju klonskih kandidata u Psarjevu Gornjem. U 2011 godine 9 klonskih kandidata Kraljevine zasebno je obrano te je provedena mikrovinifikacija u kontroliranim uvjetima uz korištenje dvaju komercijalna kvasca i to Anchor VIN13 te Uvaferm Affinity. U dobivenim vinima provedena je osnovna kemijska analiza, određene su pojedinačne organske kiseline te su na kraju vina senzorno ocjenjena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Ana Jeromel, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts