Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Biokemijski sastav prirodne populacije kućice Chamelea gallina (Linnaeus, 1758) na ušću Neretve (CROSBI ID 375369)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Dupčić Radić, Iris Biokemijski sastav prirodne populacije kućice Chamelea gallina (Linnaeus, 1758) na ušću Neretve / Carić-Glunčić, Marina ; Bujan, Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Dupčić Radić, Iris

Carić-Glunčić, Marina ; Bujan, Marija

hrvatski

Biokemijski sastav prirodne populacije kućice Chamelea gallina (Linnaeus, 1758) na ušću Neretve

Biokemijski sastav kućice Chamelea gallina (Linnaeus, 1758) istraživan je mjesečno od ožujka 2003. do srpnja 2005. na ušću Neretve ovisno o fizikalno-kemijskim parametrima i dostupnoj hrani u okolišu. Istraživano je područje oligotrofno do mezotrofno (TRIX 3, 11 -5, 07) s visokim rasponom saliniteta (6, 21-37, 6). Svježe meso kućice C. gallina sastoji se u prosjeku od 80% vode i 20% suhe tvari, a suho meso od 85% organske i 15% anorganske tvari. Najveći sadržaj suhe i organske tvari zabilježen je tijekom proljeća i jeseni kada je temperatura mora uglavnom > 14 °C i ima dostatno raspoložive hrane. Kućica C. gallina hrani se mješovitom hranom, ponajviše fitoplanktonom (dijatomeje, dinoflagelati, cijanobakterije), a potom i mikrozooplanktonom (cilijati, tintinini, kopepodi) te detritusom. Sadržaj proteina u suhom mesu kućice (44, 96 - 58, 37%) značajno varira tijekom istraživanja. Lipidi (4, 22 - 8, 34%) i ugljikohidrati (3, 71 - 15, 08%) su u negativnoj korelaciji. Na povećanje sadržaja lipida pozitivno utječe porast temperature, količine raspoloživog fitoplanktona, organskog dušika i organskog fosfora, a najveće vrijednosti ugljikohidrata zabilježene su u jesensko-zimskom razdoblju kada su abundancije planktona uglavnom niske. Sadržaji svih makromolekula veći su u manjim jedinkama kućica. U sastavu masnih kiselina kućice prevladavaju PUFA (41, 53 - 57, 17%), a najbrojnije su 22:6n-3 i 20:5n-3 pa se može zaključiti da je C. gallina zbog visokog sadržaja n-3 PUFA (22, 22 - 39, 22%) i optimalnog omjera n-3/n-6 PUFA (1, 66 - 7, 72%) kvalitetna i zdrava namirnica koju je najbolje konzumirati tijekom proljeća i jeseni.

Chamelea gallina; ušće Neretve; biokemijski sastav; fizikalno-kemijski parametri; plankton; masne kiseline

nije evidentirano

engleski

Biochemical composition of shellfish Chamelea gallina (Linnaeus, 1758) natural population from Neretva River Estuary

nije evidentirano

Chamelea gallina; biochemical composition; Neretva River Estuary; chemo-physical parameters; plankton; fatty acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

116

09.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Biologija