Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira (CROSBI ID 375344)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šinko, Sanja Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira / Pogačić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Šinko, Sanja

Pogačić, Tomislav

hrvatski

Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira

Kefir se prvi puta počeo proizvoditi na području Kavkaza ili Kavkazije gdje su za početak njegove proizvodnje, zaslužna plemena Oseti i Karbadini. Ime kefir najvjerojatnije je izvedeno iz riječi kefy ili kef koja označava ugodan okus. Tradicionalno kefir se proizvodio iz kravljeg, kozjeg, ovčjeg ili drugih vrsta mlijeka. Od ostalih fermentiranih mlijeka kefir se razlikuje prema načinu fermentacije mlijeka koja se događa istovremenim djelovanjem bakterija mliječne kiseline i kvasaca koji su sadržani u formi kefirnih zrnaca. Između mikrobne populacije koja obitava u kefirnom zrnu, L. kefiranofaciens tvori najveću količinu kefirana sastavljenog od jednakih udjela glukoze i galaktoze. Bakterije i kvasci kefirnih zrnaca žive u simbiozi i vrlo su kompleksna i još uvijek u potpunosti neistražena mikrobna zajednica.

kefir; kefirna zrnca; tehnologija

nije evidentirano

engleski

Technology, microbiology and functional characteristics of kefir

nije evidentirano

kefir; kefir grains; technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

07.11.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija