Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602235

Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira


Šinko, Sanja
Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Tehnologija, mikrobiologija i funkcionalne karakteristike kefira
(Technology, microbiology and functional characteristics of kefir)

Autori
Šinko, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
7.11

Godina
2012

Stranica
26

Mentor
Pogačić, Tomislav

Ključne riječi
Kefir; kefirna zrnca; tehnologija
(Kefir; kefir grains; technology)

Sažetak
Kefir se prvi puta počeo proizvoditi na području Kavkaza ili Kavkazije gdje su za početak njegove proizvodnje, zaslužna plemena Oseti i Karbadini. Ime kefir najvjerojatnije je izvedeno iz riječi kefy ili kef koja označava ugodan okus. Tradicionalno kefir se proizvodio iz kravljeg, kozjeg, ovčjeg ili drugih vrsta mlijeka. Od ostalih fermentiranih mlijeka kefir se razlikuje prema načinu fermentacije mlijeka koja se događa istovremenim djelovanjem bakterija mliječne kiseline i kvasaca koji su sadržani u formi kefirnih zrnaca. Između mikrobne populacije koja obitava u kefirnom zrnu, L. kefiranofaciens tvori najveću količinu kefirana sastavljenog od jednakih udjela glukoze i galaktoze. Bakterije i kvasci kefirnih zrnaca žive u simbiozi i vrlo su kompleksna i još uvijek u potpunosti neistražena mikrobna zajednica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb