Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602186

Određivanje učinkovitosti procesa mekšanja vodovodne vode u polu-industrijskom postrojenju


Lovrinović, Bojan
Određivanje učinkovitosti procesa mekšanja vodovodne vode u polu-industrijskom postrojenju 2012., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Naslov
Određivanje učinkovitosti procesa mekšanja vodovodne vode u polu-industrijskom postrojenju
(Estimation of the efficiencies of the tap water-soften processes in the pilot-plant)

Autori
Lovrinović, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
12. 10

Godina
2012

Stranica
77

Mentor
Zelić, Jelica

Neposredni voditelj
Mužek, Mario Nikola

Ključne riječi
Priprema tehnološke vode; karbonatna i ukupna tvrdoća vode; postupak vapnom; ionska izmjena; omekšana voda
(Water treatment process; the carbonate and total water hardness; lime process; ion-exchange process; and softened water)

Sažetak
Voda je jedan od temeljnih uvjeta za opstanak života na Zemlji, a u industriji je jedna od najvažnijih sirovina i to izravno u tehnološkom procesu ili kao pogonsko sredstvo u parno energetskim sustavima. Područje grada Splita, splitski bazen i šira okolica opskrbljuju se s krškog izvorišta rijeke Jadro, udaljenog 4 km sjeverozapadno od Solina. Voda izvora Jadra spada u srednje meke vode, pretežito kalcijsko hidrokarbonatne vode. Sadržaj otopljenih kalcijevih i magnezijevih soli u vodi čini tzv. "soli tvrdoće", jer se isparavanjem vode u kotlu talože kao "tvrdi kamen kotlovac", koji je uzrokom niza poteškoća i neispravnosti rada kotlovskog postrojenja. Za uklanjanje soli tvrdoće vode, u ovom su radu primijenjeni: (a) kemijski ili taložni postupci mekšanja vode pomoću vapna, i (b) mekšanje vode ionskim izmjenjivačima. Postupci mekšanja vršeni su u polu-industrijskom postrojenju. Rezultati su pokazali da je učinak postupka mekšanja sirove vode vapnom na hladno oko 80 %. Uz najpovoljnije radne uvjete (uz protoke sirove vode od 95 L/h i zasićene vode vapnenice od 7, 57 L/h te vrijeme mekšanja od 75 min) u omekšanoj vodi zaostaje karbonatna tvrdoća od 2, 24˚nj, odnosno ukupna tvrdoća od 2, 6˚nj, što za današnje zahtjeve za dekarboniziranu vodu nije dovoljno. Primjenom serije ionskih izmjenjivača (JK-SB-JB-SK) već poslije 20 minuta od početka procesa mekšanja, omekšana voda je potpuno demineralizirana, neutralne pH-vrijednosti, ukupne tvrdoće od 0, 0 °nj i veoma niske električne provodnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
011-1252970-2252 - Primjena letećeg pepela u novim anorganskim vezivnim materijalima (Jelica Zelić, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Autor s matičnim brojem:
Jelica Zelić, (143203)